ACI s rastom prihoda od prodaje za 18 posto

0
87
- Advertisement -

Lanac marina ACI je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario prihode od prodaje u iznosu 78,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 18 posto odnosno za 12 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz ACI-ja.

“U poslovnom razdoblju koje i dalje obilježava neizvjesnost zbog nastavka pandemije, zbog čega su u fokusu bile aktivnosti usmjerene na očuvanje stabilnosti poslovanja i zdravlja djelatnika, klijenata i poslovnih partnera, nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja pokazuje da EBITDA iznosi 29,2 milijuna kuna, što predstavlja porast od 7,8 milijuna kuna”, ističu iz najvećeg hrvatskog lanca marina.

- Advertisement -

Po podatcima iz izvješća koje je ACI objavio na Zagrebačkoj burzi, poslovni prihodi ACI-ja u prvih su šest mjeseci iznosili 81,6 milijuna kuna, što je za 17,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Gubitak je u prvom polugodišu iznosio 4,6 milijuna kuna, što je gotovo tri puta manji gubitak nego u istom razdoblju lani (kada je iznosio 13,5 milijuna kuna), pokazuju podatci iz financijskog izvješća.

“U odnosu na prošlu godinu, sezona je započela u značajno dinamičnijem ritmu, prvenstveno po pitanju realiziranih fizičkih i financijskih pokazatelja dnevnoga veza”, ističu iz ACI-ja.

Navode i kako je, slijedom ranije preuzetih obveza i investicija, ACI u prvoj polovici 2021. godine realizirao ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 19,8 milijuna kuna. Značajnija ulaganja odnose se na investicije s ciljem podizanja standarda i kvalitete, prvenstveno u ACI marinama Korčula, Vodice, Skradin i Opatija, dok su u pripremi daljnje aktivnosti u ACI marinama u Trogiru, na otocima Žut i Piškera te u Milni i gradu Rabu, kažu u ACI-ju.

Ističu i kako su u najvećoj hrvatskoj nautičkoj tvrtki u idućem razdoblju fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i realizaciju započetih investicija, što značajno utječe na daljnje uspješno poslovanje.

“Koncesije gotovo svih ACI-jevih marina istječu 2030. godine, zbog čega smo započeli intenzivne aktivnosti, jer je produljenje koncesija od ključnog značaja za daljnja planiranja i ulaganja u sustav ACI marina. U tom smjeru, značajan iskorak za ACI d.d. predstavlja i širenje portfelja marina dobivanjem koncesije društva ACI – Gitone d.o.o. na razdoblje od 30 godina za luku nautičkog turizma u Porto Barošu; buduću ACI marinu Rijeka, što će utjecati na daljnje strateško određenje kompanije”, izjavio je predsjednik Uprave Kristijan Pavić.

Iz ACI-ja ističu i kako su se, s ciljem osiguravanja preduvjeta za što stabilniju ljetnu sezonu i dolazak gostiju, aktivno uključili u projekt Safe Stay in Croatia, kojemu je cilj pozicionirati Hrvatsku kao sigurnu i poželjnu turističku destinaciju.

Osim osiguravanja svih potrebnih preduvjeta za testiranje turista i gostiju na punktovima u pojedinim ACI marinama, u ACI-ju je, kako navode, zabilježen i visok odaziv i više od 70 posto cijepljenih djelatnika.

“Procijepljenost, definirana pravila kretanja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u marinama, kao i želja za putovanjima s druge strane, čine osnovu za optimizam s kojim gledamo na ovu sezonu. Uz dobru epidemiološku situaciju, vjerujemo da će ova sezona rezultirati znatno boljim financijskim rezultatima, što će predstavljati osnovu za dodatna ulaganja i daljnje širenje kompanije”, poručio je Pavić.

ACI upravlja s 22 marine diljem Jadrana i više od 5.800 vezova.

Iz ACI-ja ističu i kako su, usprkos svim izazovima pandemije, u prošloj godini očuvali radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava zaposlenika, pomogli brojnim poslovnim partnerima i tako im omogućili kontinuitet poslovanja te nastavili s praksom društveno odgovornog poslovanja.

HINA

- Advertisement -