Sigurnosne značajke vozila moraju biti prioritet svim vozačima

0
2

Većina korisnika želi da automobil izgleda sjajno. U velikom broju slučajeva vozači zanemaruju najbitniju stavku prilikom odluke o kupovini ili najmu vozila – sigurnost i zaštita koju automobil pruža u prometu.

Stručnjaci iz Carwiza napominju kako je sigurnost u prometu najbitnija prilikom odluke o vozilu kojem ćete pokloniti povjerenje. U prvom redu treba analizirati koji modeli pružaju najveći stupanj sigurnosti u vožnji. Automobili dobivaju ocjenu od jedne do pet zvjezdica (pet je najveća), temeljem istraživanja koja su izvedena u laboratoriju za sudare te integracijom podataka iz sudara u stvarnom svijetu. Vođeni tom spoznajom, Carwiz je u ponudu vozila koja broji preko 40 modela uvrstio one koji udovoljavaju najviše traženim i željenim aspektima – iznimnoj sigurnosti te željenoj atraktivnosti dizajna.

Borko Ribić iz Carwiz rent a cara naglašava kako je iznimno važno razmisliti o sigurnosnim značajkama automobila i odlučiti se za one koji imaju najbolje sigurnosne performanse. “Prilikom odabira automobila našim korisnicima preporučamo da razmotre sigurnosne značajke, ocjene sigurnosti te izvrše usporedbu s drugim automobilima u istoj klasi. Temeljem našeg iskustva možemo konstatirati da različiti automobili nude različite razine zaštite putnika. Proizvođači automobila uključuju kombinacije značajki koje utječu na sigurnost i uglavnom su grupirane u sljedećim kategorijama:
– Izbjegavanje sudara – značajke koje pomažu da izbjegnete sudar – poput elektroničke kontrole stabilnosti (ESC), sustava protiv blokiranja kotača (ABS) i kontrole proklizavanja.
– Zaštita od sudara – značajke koje vam pomažu u zaštiti od sudara kao što su sigurnosni pojasevi, zračne zavjese i zone gužvanja.
– Udobnost vozača – značajke koje doprinose sigurnosti vašeg automobila čineći vožnju lakšom i udobnijom – podešavanje visine sjedala, korištenje tempomata, jednostavnost korištenja funkcija u automobilu.
– Zaštita suvozača – značajke kvalitete sigurnosnih pojaseva, pozicioniranja zračnih jastuka te načina integriranja, sigurnosti montiranja i uglavljivanja dječjih sjedalica.

Zaštita vozača i putnika ovisi o strukturi automobila, te pripadajućim zaštitnim uređajima koji rade zajedno kao integrirani sustav. Naša strategija prilikom sastavljanja flote je bazirana na sigurnosti, atraktivnosti i jednostavnosti. Temeljem najnovijeg istraživanja „5 NCAP–ovih Zvjezdica“ provedenog tijekom 2018. godine dodatno smo obogatili našu flotu trima vozilima koji spadaju u sam vrh sigurnosti prema tom istraživanju: Audi A6 koji je najsigurnije vozilo u klasi velikih poslovnih limuzina, Mercedes A klasa u kategoriji luksuznih kompakt vozila te Ford Focus u kategoriji gradskih kompakt vozila. Naša je pak flota u prosjeku starosti vozila do najviše 8 mjeseci, tako da su svi modeli u korak sa najnovijim sigurnosnim sustavima” ističe Ribić.

Za kraj, Ribić naglašava kako je najam vozila uistinu postao isplativiji i sigurniji način korištenja vozila. Prema statističkim pokazateljima, mladi vozači češće kupuju starije rabljene automobile, a spadaju u rizičnu skupinu koja ima mnogo veći rizik od nesreće u prometu od iskusnijih vozača, osobito u prvih 12 mjeseci vožnje. Time je izbor prvog automobila još važniji. Ako pomažete djetetu da vozi siguran automobil, pobrinite se da sigurnost zaista bude prioritet ispred svih ostali značajki.