Britanska proizvodnja automobila gotovo prepolovljena u listopadu

0
90
- Advertisement -

Britanska proizvodnja automobila pala je u listopadu za 41,4 posto, spustivši se na najnižu razinu u tom mjesecu od 1956. godine pod utjecajem globalne nestašice poluvodiča i zatvaranja pogona, izvijestila je udruga automobilskog sektora.

U prošlom je mjesecu u pogonima u Britaniji proizvedeno 64.729 automobila, pokazali su u petak podaci Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT).

- Advertisement -

Pad odražava probleme u globalnim opskrbnim lancima i Hondino trajno zatvaranje tvornice krajem srpnja.

U prvih 10 mjeseci ove godine proizvedeno je 721,505 vozila, za 2,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su tvornice bile zatvorene mjesecima zbog mjera suzbijanja pandemije covida 19.

Britanski će pogoni i ove godine proizvesti manje od milijun automobila i kombija, kao i u 2020. godini, ali bi u 2022. trebali ponovo prekoračiti tu brojku, priopćio je SMMT, pozivajući se na neovisnu prognozu AutoAnalysisa.

“Britanski je automobilski sektor otporan, ali se suočava s ogromnim izazovima u neposrednoj budućnosti u nastojanjima da nastavi poslovati s obzirom na opetovano širenje covida na pojedinim našim vodećim tržištima i na opterećene pa i raskinute globalne nabavne lance”, rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes.

HINA

- Advertisement -