Cijene nafte porasle prema 73 dolara u očekivanju tijesne opskrbe

0
122
- Advertisement -

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, potaknute očekivanjima tijesne opskrbe do kraja godine zbog oporavka gospodarstva od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,43 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,88 dolara.

- Advertisement -

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 70,53 dolara. Jučer je zaključilia trgovanje u plusu 3,1 dolar.

Tržišta je jučer poduprla obnovljena sklonost ulagača rizičnijoj imovini, uključujući naftu, koja je potisnula u drugi plan neočekivani rast zaliha u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da najavljeno povećanje opskrbe, za dva milijuna barela dnevno od kolovoza do kraja godine prema dogovoru vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte i njihovim saveznicima, neće biti dovoljno da zakoči opći pad zaliha.

„Pojavile su se neke slabe točke u oporavku potražnje za naftom, no to vjerojatno neće bitno promijeniti izglede“, smatraju analitičari investicijske banke Morgan Stanley.

Potražnja bi unatoč tome trebala nadmašiti ponudu u drugoj polovini godine, procjenjuju.

“Oporavak globalnog BDP-a vjerojatno će na kraju biti nastavljen, podaci o zalihama i dalje su ohrabruju, naši izračuni pokazuju približavanje potražnje ponudi u drugoj polovini godine, a očekujemo i da će OPEC ostati jedinstven”, ističu u Morgan Stanleyu.

Analitičari investicijske banke JPMorgan procjenjuju da će globalna potražnja u prosjeku u kolovozu iznositi 99,6 milijuna barela dnevno, što bi bilo za 5,4 milijuna barela dnevno više nego u travnju. U četvrtom tromjesečju njezin bi rast trebao usporiti, predviđaju.

Značajniji rast cijena zakočio je danas neočekivani rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,1 milijun barela, prema podacima vlade u Washingtonu, objavljenima u srijedu.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u srijedu iznosila 69,93 dolara, što znači da je pala za 57 centi u odnosu na prethodni radni dan.

HINA

- Advertisement -