Daimler pristao Nokiji platiti za korištenje patenata

0
253
- Advertisement -

Daimler je pristao Nokiji platiti za korištenje njezinih patenata, čime je okončana pravna bitka između finske tehnološke i njemačke automobilske kompanije zbog tantijema za ključne tehnologije.

Nokia, koja svake godine ima 1,4 milijarde eura prihoda od licenci, s proizvođačem automobila Daimlerom zadnjih godina tuži se po njemačkim sudovima s mješovitim rezultatima. No, dvije tvrtke su priopćile da su postigle dogovor o licenciranju patenata i da će zaustaviti parnice.

- Advertisement -

Prema sporazumu, Nokia daje Daimleru licencu za mobilnu telekomunikacijsku tehnologiju i zauzvrat prima naknade, priopćile su tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Njemački proizvođač automobila do sada nikada Nokiji nije platio za korištenje njezinih patenata.

Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Škoda, Volkswagen i Volvo već plaćaju Nokiji patente.

“Pozdravljamo nagodbu s ekonomske točke gledišta i zato što želimo izbjeći dugotrajne sporove”, izjavila je glasnogovornica Daimlera.

Finska tehnološka kompanija želi da proizvođači automobila plaćaju tantijeme za tehnologije koje se koriste u navigacijskim sustavima, komunikaciji vozila i samovoznim automobilima, dok autokompanije smatraju da bi njihovi dobavljači trebali plaćati umjesto njih, a to bi moglo smanjiti naknade za nositelje patenata.

Sporazum koji je u utorak najavila zajedno s Daimlerom, označava najnoviju pobjedu za Nokiju koja je u travnju uspjela sklopiti dogovor i s kineskim Lenovom. Prema tom sporazumu, najveći svjetski proizvođač platit će finskom proizvođaču telekomunikacijske opreme i riješiti sve parnice između dvije kompanije.

Prošli mjesec Nokia je sklopila sporazum i sa Samsungom, kojim se južnokorejska tvrtka obavezuje da će plaćati naknade za tehnologije povezane s video standardima Nokije.

HINA

- Advertisement -