Dva nova vozila s pogonom na vodik tvrtke Hyvia

0
236
- Advertisement -

Hyvia i dalje zauzima vodeći položaj u području zelene mobilnosti temeljene na vodiku. Tvrtka je prošli mjesec predstavila Renault Master Van H2-TECH, a sada se vraća s dva prototipna laka gospodarska vozila s pogonom na vodik koja se mogu pohvaliti nultom stopom emisija CO2, većim dosegom i vremenom punjenja od samo pet minuta!

Renault Master šasija s kabinom H2-TECH, predstavljen je na međunarodnom sajmu Solutrans koji se održava od 16. do 20. studenoga u izložbenom centru Eurexpo Lyon u Francuskoj. Osim 250 km dosega, model nudi i bogate opcije prilagodbe po mjeri. Stvoren je da ispuni potrebe profesionalaca u potrazi za prilagođenim vozilom pa se tako, na primjer, može preraditi u hladnjaču s utovarnim kapacitetom od 19 m3.

- Advertisement -

Prototipna izvedba minibusa s pogonom na vodik, Renault Master City Bus H2-TECH, prvi je put predstavljena na sajmu Salon des Maires koji se održava od 16. do 18. studenoga u izložbenom centru Porte de Versaillesu u Parizu. Ovaj gradski minibus može prevesti do 15 putnika i ostvaruje do 300 km dosega. To ga čini savršenim rješenjem za poduzeća te lokalne uprave i prijevoznike.

Opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW koja će se također sastavljati u Francuskoj. Ondje će se, osim toga, proizvoditi vozilo i električni motor te provoditi ugradnja vodikovih gorivnih ćelija.

Oba modela stižu na tržište 2022. godine, zajedno s rješenjima za proizvodnju zelenog vodika i njegovu distribuciju.

Renault Master šasija s kabinom H2-TECH
• Budući da ostvaruje doseg od oko 250 km, profesionalcima omogućuje da povećaju doseg pri većem opterećenju i intenzivnijoj upotrebi.
• Prilagođen za prerade. Ova izvedba hladnjače s utovarnim kapacitetom od 19 m3 i nosivošću od 1000 kg posebna je po tome što je prikladna za prijevoz velike količine robe, dobara i paketa.
• Master šasija s kabinom H2-TECH opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i spremnicima s ukupno 3 kg vodika (dva spremnika obujma 1,5 kg) pod tlakom od 700 bara.
• Vozilo se odlikuje ugrađenom tehnologijom temeljenom na vodiku te poboljšanim radom gorivnih ćelija i protokom vodika.

Renault Master City Bus H2-TECH
• Master City Bus H2-TECH ostvaruje doseg do 300 km i može prevesti do 15 putnika (9 sjedećih i 6 stajaćih mjesta), uključujući osobe u invalidskim kolicima.

• Ispunjava potrebe poduzeća, lokalnih uprava i prijevoznika.
• Master City Bus H2-TECH opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i spremnicima s ukupno 4,5 kg vodika pod tlakom od 350 bara.

Ukratko: cjeloviti ekosustav tvrtke HYVIA bit će dostupan 2022. godine
Tvrtka će 2022. godine u cijelosti uvesti svoj ekosustav:
• Renault Master Van H2-TECH: veliki kombi za prijevoz robe i paketa s 12 m3 obujma teretnog prostora i dosegom do 500 km.
• Renault Master šasija s kabinom H2-TECH: za različite prerade, uključujući hladnjaču kapaciteta 19 m3 i dosegom od 250 km.
• Renault Master City Bus H2-TECH: gradski minibus za prijevoz do 15 putnika, s dosegom od otprilike 300 km.
• Stanica za opskrbu vodikom tvrtke HYVIA: za brzo punjenje (do pet minuta), jednostavno kao i punjenje vozila s termičkim motorom kako bi vozači više vremena provodili na cesti.
• Proizvedeno u Francuskoj:
o Renault Master proizvodi se u tvornici Batillyju u Francuskoj.
o Ugradnju električnih rješenja i rješenja temeljenih na vodiku provodi PVI, podružnica Renault Grupe u Gretz-Armainvilliersu.
o Električni motor proizvodi se u tvornici Cléon.
o Sastavljanje gorivnih ćelija i stanica za opskrbu vodikom provodit će se u tvornici u Flinsu.
o I još mnogo toga.

- Advertisement -