Italija želi novu Intelovu tvornicu čipova

0
146
- Advertisement -

Vlada u Rimu sastavlja ponudu koja bi trebala uvjeriti Intel da uloži milijarde eura u sofisticiranu tvornicu čipova u Italiji, a Njemačka je trenutno favorit za Intelovu megatvornicu, rekla su tri izvora.

Američki div planira u Europi izraditi proizvodne kapacitete bazirane na najsuvremenijoj tehnologiji kako bi podmirio potražnju za čipovima, potaknut nestašicom koja trenutno posebno teško pogađa europsku automobilsku industriju.

- Advertisement -

Italija već pregovara s Intelom o potencijalnoj investiciji, koja bi prema preliminarnim procjenama mogla premašiti četiri milijarde eura, rekli su upućeni izvori krajem prošlog tjedna.

Ukupan iznos mogao bi dosegnuti i osam milijardi eura, ovisno o Intelovim planovima, dodao je jedan od izvora koji su željeli ostati anonimni jer su detalji razgovora povjerljivi.

Rim je spreman sudjelovati u financiranju investicije i ponuditi Intelu povoljne uvjete, uključujući radnu snagu i troškove energije, rekli su izvori.

Tvornica bi u Italiji otvorila više od tisuću radnih mjesta, dodali su.

“Vlada priprema vrlo detaljnu ponudu, a cilj je postići dogovor do kraja godine. Razgovori s Intelom poprilično su odmakli, dogovor još nije postignut, ali bude li vlada uložila velike napore, ima dobre šanse da tvornicu dovede u Italiju”, rekao je jedan od izvora.

Potencijalne lokacije uključuju područje Mirafiori u Torinu, sjedištu proizvođača automobila Stellantisa, i Cataniu na Siciliji, gdje već posluje francusko-talijanski proizvođač čipova STMicroelectronics, rekli su izvori.

Intel nije želio komentirati svoje planove.

Najveći je projekt američke skupine u Europi planirana megatvornica čipova, a kao vodeća lokacija profilirao se njemački Dresden, rekli su izvori, koji nisu izravno uključeni u razgovore o izboru lokacije za tu tvornicu.

Konkurent je Njemačkoj Francuska dok se Italija natječe s Poljskom za pogon za pakiranje.

Intel još nije donio konačnu odluku ni o jednoj lokaciji i planovi bi se mogli promijeniti u narednim tjednima, rekli su izvori.

Šef Intela Pat Gelsinger izjavio je u rujnu da će odluku objaviti do kraja godine. Kompanija planira u idućih deset godina u Europi uložiti 80 milijardi eura, napominje Reuters.

HINA

- Advertisement -