Kinesku tvorničku aktivnost usporio rast troškova sirovina

0
53
- Advertisement -

Kineske tvorničke aktivnosti su nešto usporile u svibnju pod utjecajem najvećeg rasta cijena sirovina u razdoblju duljem od deset godina i najviše pritisnule proizvodnju malih i izvozno orijentiranih tvrtki.

Službeni indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) oslabio je u svibnju na 51 bod, nasuprot očekivanjima analitičara da će ostati nepromijenjen u odnosu na travanj i iznositi 51,1 bod, pokazali su u ponedjeljak podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku (NBS).

- Advertisement -

Službeni PMI, koji se uglavnom fokusira na velike i državne tvrtke, već se više od godine dana drži iznad granice od 50 bodova koji razdvaja rast od pada.

Iako se kinesko gospodarstvo u velikoj mjeri oslobodilo utjecaja pandemije covida-19, dužnosnici upozoravaju da temelji oporavka još nisu sigurni u okruženju teškoća poput većih troškova sirovina i pandemijske situacije u inozemstvu.

“Inozemna će potražnja vjerojatno ostati nepromijenjena “zbog gospodarskog oporavka u SAD-u i dijelovima Europe, nasuprot vjerojatnom utjecaju rasta broja oboljelih od covida u najvećem trgovinskom partner Kine ASEAN-u (Zajednici jugoistočnih azijskih zemalja)”, navela je u bilješci Iris Pang iz banke ING.

Novi slučajevi covida-19 pojavljuju se u kineskoj provinciji Guangdong gdje je smještena većina tvornica elektronike, a stalni nedostatak čipova-poluvodiča i visoke cijene roba također su među izazovima s kojima se sučeljavaju kineski proizvođači, dodala je Pang.

Podindeks za nove izvozne narudžbe iznosio je 48,3 bodova u svibnju, u odnosu na 50,4 boda u prethodnom mjesecu, naglo kliznuvši u pad.

Podindeks za troškove sirovina u službenom PMI-u iznosio je 72,8 u svibnju, u odnosu na 66,9 u travnju i dosegnuo najvišu razinu od 2010. godine.

Cijene roba poput ugljena, čelika, željezne rude i bakra porasle su u ovoj godini, potaknute oporavkom potražnje nakon zaključavanja i globalnog ublažavanja likvidnosti.

Kineski zakonodavci posljednjih su tjedana u više navrata izražavali zabrinutost zbog rasta cijena roba i pozivali na strože upravljanje opskrbom i potražnjom, ali i na suzbijanje “zlonamjernih špekulacija”.

Osim što rastu cijene sirovina, kineske se tvornice bore i s visokim troškovima dostave i aprecijacijom kineske valute. Neke mogu više troškove prenijeti na inozemne kupce, ali neke male tvrtke prestaju primati narudžbe kako bi izbjegle daljnje gubitke.

Podindeks aktivnosti malih tvrtki iznosio je 48,8 bodova u svibnju, u odnosu na 50,8 bodova u travnju.

Tvrtke su nastavile otpuštati radnike bržim tempom, također pokazuju službeni podaci.

U uslužnom se sektoru aktivnost povećava 15. mjesec zaredom, s ubrzanjem u travnju, a indeks PMI-ja za neproduktivne aktivnosti porastao je na 55,2 bodova u odnosu na 54,9 bodova u travnju.

Kina je u prvom tromjesečju bilježila rekordni rast od 18,3 posto, ali analitičari očekuju da će se ubrzavanje ublažiti prema kraju godine.

Kreatori politike obvezali su se poduprijeti male tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta i teže su pogođena pandemijom koronavirusa. Središnja banka pokušava ohladiti rast kredita kako bi pomogla u suzbijanju dužničkog rizika, ali oprezno vuče poteze kako s druge strane ne bi naštetila gospodarskom oporavku.

HINA

- Advertisement -