Novi SUV Peugeot 2008 stigao na hrvatsko tržište

0
166

Svijet se neprestano mijenja. Novi izazovi traže i stvaranje novih odgovora u svim segmentima vozila. U okviru obilježavanja 208 godina postojanja, marka Peugeot mirno nastavlja s ostvarivanjem svojih ciljeva u eri energetske tranzicije.

Novim SUV Peugeot 2008 ponovno smo istaknuli svoju viziju uzbudljive i sigurne budućnosti. Tim smo vozilom dokazali da se tehnologija i zabava međusobno ne isključuju i da nas vozila uvijek mogu iznenaditi. To vozilo jednostavnu vožnju pretvara u putovanje i usto svakome pruža razinu mobilnosti koja mu je potrebna.

Novi Peugeot 2008 pravi je predstavnik segmenta kompaktnih SUV-ova te simbol svega onoga na čemu se temelji današnji uspjeh game Peugeot: potvrda statusa na temelju dizajna te isticanje različitosti od konkurencije na temelju jedinstvenih inovacija i tehnologija.

Zahvaljujući snažnom i prepoznatljivom stilu, novi SUV Peugeot 2008 vrlo je privlačno vozilo lijepih linija. Njime se definitivno ispisuje nova stranica u povijesti segmenta SUV-ova marke Peugeot. Iako poštuje sve trenutačne stilske smjernice game, ističe se i njegov jedinstveni karakter.

Skladne linije i opće proporcije karakteristične su za SUV: uvučeno vjetrobransko staklo zbog kojeg je poklopac motora vodoravan te snažan pogonski sklop. Vozilo je dobro postavljeno na kotačima i ostavlja dojam čvrstoće, snage i sigurnosti.

Prepoznatljivi prednji dio statusnog dizajna sastoji se od uspravno postavljene maske (u boji karoserije na električnim verzijama), lijepo oblikovanog poklopca motora i LED dnevnih svjetala koja pomalo nestaju ispod farova i ponovno se pojavljuju u nižem dijelu.

Slojevit i odvažan profil s različitim trokutastim linijama odmah privlači poglede. Rezultat toga je okretnost i živahnost, što predstavlja pravi tehnološki podvig u izradi dijelova: bočne strane nikada nisu imale toliki volumen! Te linije završavaju na vratima prtljažnika, čime se postiže neosporiva skladnost i homogenost cjeline.

Robustan stil dodatno je naglašen 18” kotačima velikog promjera koji savršeno ispunjavaju prostor ispod blatobrana, dolaze s umecima kojima donose višestruke prednosti: jednostavnija personalizacija i značajno smanjenje mase: 4 kg na svim kotačima ukupno.

Uspon u višu klasu i elegancija naglašeni su dvobojnim crnim krovom „Black Diamond” u inačicama GT Line i GT.

Stražnji dio odlikuje snažan izgled i visoka linija karoserije, pri čemu su svjetla povezana crnom letvicom, a inačice pokretane motorima PureTech 130/155 i BlueHDi 130 dolaze s dvostrukom ispušnom cijevi.

Uvijek prepoznatljiv potpis LED svjetala u obliku triju pandži na ovom je vozilu dobio novu verziju. Svijetle i danju i noću: nalaze se na stražnjem dijelu na svim verzijama te na prednjim svjetlima na luksuznim izvedbama. Sve inačice mogu koristiti svjetla izvedena u LED tehnologiji (opcije na Active i Allure, serija na GT Line i GT).

Osim uobičajene ponude, dostupne su i neke posebne i vrlo upečatljive boje karoserije koje daju dodatnu notu cijelom izgledu:
– crvena Elixir, jarka boja koja ističe dubinu i jačinu tona

– plava Vertigo, tri sloja za iznimno sjajnu boju

– narančasta Fusion, nova metalik boja ekskluzivna za novi SUV PEUGEOT 2008.

Gotovo je s monotonijom! U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima gdje su se vješto kombinirali plemeniti materijali i originalne boje:

– suptilni ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u narančastoj (ma izvedbi Active) ili plavoj (na izvedbi Allure) boji
– izvedba Allure koja uključuje moderne presvlake „Cozy” donosi dašak svježine i naglašava tehničke aspekte
– dinamične inačice GT Line imaju malo tamnije uređenje s tkaninom „Capy”

– profinjena inačica GT donosi kombinaciju materijala, kože i tehničke tkanine.

To ugodno ozračje na verzijama GT i GT Line dopunjeno je svjetlosnim elementima koji dolaze u 8 boja koje možete mijenjati putem dodirnog zaslona.

Intuitivna svestranost i vrhunska udobnost
Zahvaljujući prostranim stražnjim sjedalima (trenutačno ima rekordne vrijednosti za novu zajedničku modularnu platformu (CMP)), novi SUV Peugeot 2008 posebno je svestran SUV. Dužina od 4,30 m i međuosovinski razmak od 2,60 m daju mu i vrlo prostran prtljažnik obujma 434 l, i to bez obzira na motor, a to se odnosi i na 100 % električnu verziju! Kad je riječ o modularnosti, ona se postiže podnicom s dva moguća položaja (ovisno o izvedbi), koja može biti gotovo u potpunosti ravna kada je stražnja klupa preklopljena.

Brojni pretinci u kabini, od kojih se neki pojavljuju prvi put, omogućuju putnicima da odlože sve svoje predmete za svakodnevnu uporabu. Uz već tradicionalne pretince u vratima i pretinac za rukavice, tu je i veliki pretinac koji se nalazi ispod prednjeg središnjeg naslona za laktove te još jedan ispred ručice mjenjača. I naposljetku, jedan diskretno ugrađen pretinac nalazi se u donjem dijelu središnje konzole. U njemu se nalaze indukcijski punjači, a na njegov poklopac (kad je u otvorenom položaju) može se postaviti pametni telefon.

Putnici će također moći uživati u kabini prepunoj svjetlosti zahvaljujući staklenom krovnom otvoru (opcija od Allure) koji propušta puno svjetla. Budući da se otvara prema van, ne oduzima prostor u razini glava na stražnjim sjedalima.

Oprema i sustavi za pomoć u vožnji koje nudi jedinstveni su ili čak rijetki u ovom segmentu jer su preuzeti iz viših segmenata te su rezultat vrhunskog znanja i stručnosti marke Peugeot. Lepeza tehnoloških rješenja vrlo je impresivna te uključuje:
Drive Assist, sustav koji utire put prema poluautonomnoj vožnji. Dolazi sa sljedećom opremom:

 • sustav za sprečavanje izlaska iz voznog traka povezan s funkcijom Lane Positioning s pomoću koje vozač prilagođava putanju u voznom traku
  adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8
 • Park Assist, sustav koji automatski okreće upravljač pri ulasku na parkirno mjesto i izlasku s njega, a pri parkiranju ostavlja samo 60 cm razmaka između vozila
  najnovija generacija sustava automatskog kočenja u nuždi koji prepoznaje pješake i bicikliste danju i noću pri brzinama od 5 do 140 km/h
 • upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili skretanje s ceste) sustav praćenja pozornosti vozača koji prema potrebi savjetuje kočenje automatsko uključivanje dugih svjetala za bolji pregled ceste
 • prošireno prepoznavanje prometnih znakova (jednosmjerna ulica, zaustavljanje) s upozorenjima na ograničenja brzine
 • sustav za nadzor mrtvog kuta električna parkirna kočnica
 • Pametni telefoni, naši suputnici u svakodnevnom životu, imat će svoje mjesto u novom 2008. Podaci s pametnih telefona bit će zrcaljeni na središnji zaslon zahvaljujući kompatibilnosti s funkcijom MirrorScreen.
 • Osim zone za bežično punjenje, bit će dostupne najviše četiri USB utičnice, ovisno o verziji (dvije u prednjem dijelu, uključujući jedan USB-C priključak, i dvije u stražnjem dijelu).

Rute će biti optimizirane zahvaljujući povezanoj 3D navigaciji TomTom® Traffic koja prikazuje stanje u prometu u stvarnom vremenu i automatski prilagođava rute. Vozač će također biti obaviješten o opasnim područjima i znamenitostima u blizini te će moći glasovno upravljati vozilom.

Budući da je razvijen na potpuno novoj i učinkovitoj modularnoj platformi najnovije generacije CMP (Common Modular Platform), novi SUV PEUGEOT 2008 vozilo je s različitim razinama snage. Možete odabrati između tri vrste motora ovisno o svojim potrebama i namjeni vozila, a to su 100 % električni, benzinski ili dizelski motor.

Želite li prilagoditi vožnju svojem raspoloženju, na raspolaganju vam je nekoliko načina rada: Eco, Normal i Sport.

Kako biste pobjegli još dalje, opcija na Allure i GT Line, Grip Control bit će povezan s funkcijom za pomoć pri spuštanju Hill Assist Descent Control (HADC) koja omogućuje savršeno i sigurno upravljanje vozilom i njegovom putanjom na strmim nagibima.

Budući da je učinkovitost osnova za razvoj, sve izvedbe dolaze s kontroliranim usisnicima zraka, kotačima s usmjerenim protokom zraka ili čak zatvorenim podvozjem, a sve to služi za kontrolirani protok zraka, a samim time i optimizirani koeficijent protoka zraka.
Gama je dostupna u četiri razine opreme: Active, Allure, GT Line i GT, a sve su one dostupne sa 100 % električnim, benzinskim ili dizelskim motorima.

Vrhunske izvedbe GT Line i GT imaju upečatljive stilske karakteristike:

– Full LED svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku tri pandže

– aluminijski naplatci od 18’’ dijamantne obrade s umetcima

– pažljivo uređena unutrašnjost, ambijentalno osvjetljenje, dinamičan dizajn sjedala, aluminijske papučice.

Učinkoviti i ekološki prihvatljivi: motori s unutarnjim izgaranjem zadovoljavaju najnovije zahtjeve norme Euro 6

U skladu s najnovijim zahtjevima norme Euro 6 motori s unutarnjim izgaranjem imaju ugrađenu najnoviju tehnologiju marke PEUGEOT i svi su opremljeni sustavom Stop & Start i filtrom krutih čestica.

Za dodatnu razinu užitka i udobnosti u vožnji neki od tih motora mogu se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa (EAT8) najnovije generacije.

Ponuda benzinskih motora obuhvaća trocilindarske motore obujma 1,2 l koji su u skladu s normom

Euro 6d:

– PureTech 100 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem

– PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem

– PureTech 155 S&S s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem (samo u izvedbi GT).

Od dizelskih motora u ponudi je četverocilindarski motor obujma 1,5 l (u trenutku izlaska na tržištu ispunjavao je normu Euro 6d-TEMP):

– BlueHDi 100 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem

– BlueHDi 130 S&S s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem