Ovo je nova Škoda Superb koja će se predstaviti u Ženevi

0
120

Škoda Superb treće generacije, predstavljena 2015. godine, u Ženevu stiže u osvježenoj izvedbi koja je uhvaćena na završnim testovima.

Špijunske fotografije donosi portal motor1.com, a na njima je vidljivo kako je manjim kozmetičkim zahvatima Škoda Superb dobila dozu mladosti nakon polovice životnog ciklusa. Naime, četvrta generacija stiže tek na salonu u Ženevi u ožujku 2022. godine.

Aktualna, treća generacija, temelji se na rastegnutoj platformi MQB, a tehnološka je izvedenica Volkswagen Passata B8. Obzirom da je upravo probijen led predstavljanjem redizajniranog Volkswagen Passata osme generacije, logično je da nakon njega slijedi i kura Botoxa za Škodu Superb.

Već na prvi pogled vidljivo je kako su prednja svjetla izvedena u LED tehnologiji, za razliku od dosadašnjih bi-xenona. Ponešto je izmijenjena rešetka hladnjaka, stražnja svjetla imaju novu grafiku, a branici ponešto oštrije linije. Unutrašnjost će dobiti unaprijeđeni Infotainment sustav i ponešto bolji izbor opreme.

Po pitanju palete motora promjena nema. Novost je jedino što najpopularniji dizelaš 2.0 TDI sa 150 KS ima smanjenu emisiju CO2 za 10 g/km. Premda još nema potvrde, sve su glasnija nagađanja kako će Škoda Superb dobiti elektrificiranu izvedbu. U tom slučaju tehnologiju bi donirao Volkswagen Passat GTE. Konkretno radi se o kombinaciji turbobenzinca 1.4 TSI sa 115 KS i elektromotora snage 75 kW (100 KS). Uz baterijski paket kapaciteta 13 kWh Passat GTE samo na struju može proći solidnih 55 kilometara.

Da je Škoda Superb ostvarila dobar proboj na tržište dokazuje činjenica kako još u svinju 2017. godine dosegnuta naklada od milijun primjeraka. Reinkarniran Škoda Superb u prodaju se vratio 2001., kao produžena limuzina bazirana na Volkswagen Passatu B5. Nakon prodanih 136.100 primjeraka u Ženevi 2008. predstavljena je druga generacija, koja je sa 618.500 prodanih automobila bila osjetno uspješnija. Trenutačno je u prodaju treći Škoda Superb, predstavljen 2015. godine. Originalni Škoda Superb iz 1934. koristio je benzinca V8, a uz pogon na sve kotače, bogatu opremu i trendovski dizajn bio je premium u punom smislu te riječi. U povijest je otišao 1949. nakon 2500 prodanih primjeraka.