Pojačani nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

0
222

Rezultati pojačanog postupanja policije proteklog vikenda.

U noćnim satima u dane vikenda, od 10. do 13. siječnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke, provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 729 prometnih prekršaja, od čega 62 prekršaja vozača s alkoholom, 270 prekršaja nepropisne brzine, 39 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 8 pod zabranom, 9 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 300 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u subotu, 11. siječnja 2020. godine oko 23.10 sati u Svetoj Nedelji u Svetonedeljskoj ulici, policijski službenici su zaustavili 49-godišnjaka kojem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,19 g/kg
– u subotu, 11. siječnja 2020. godine 31- godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom Ulicom Oranice u smjeru juga. Nadzorom prometa kod raskrižja s Medarskom ulicom, utvrđena joj je koncentracija alkohola u organizmu od 1,65 g/kg.

Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 12 je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, testirane su četiri osobe na opojne droge, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, a test je bio negativan kod tri osobe dok je jedna imala pozitivan test na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 11 vozača (17,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je devet mladih vozača (14,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policija