Pripremite svoje automobile na vrijeme za zimske uvjete

0
61
- Advertisement -

Hrvatske autoceste upozoravaju vozače na obaveznu uporabu zimske opreme…

Iako je za ovo doba godine relativno toplo, kalendarski smo sve bliže zimi i za očekivati je prve snježne padaline. Bez obzira na vremenske uvjete, podsjećamo vozače da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Advertisement -

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. Pri temperaturi zraka ispod +7°C ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu. Neadekvatnim gumama produljuje se zaustavni put. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Zimske dionice autocesta su:
A1 Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica
A2 GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
A3 GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije)
A4 GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
A5 Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)

Kao i svake godine u zimskom periodu privremeno se zatvaraju odmorišta na manje frekventnim dionicama autocesta i to u razdoblju od 02.11. do 30.04. Ove godine na autocesti A1 zatvoreno je odmorište Jezerane, Pristeg, Sitno i Radošić na autocesti A5 odmorište Strossmayerovac i Andrijevci dok je na A10 zatvoreno odmorište Pojezerje.

Apeliramo na naše korisnike da na vrijeme pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, u tome im može pomoći i naš letak sa savjetima, a koji je dostupan na našem webu. Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme!

Izvor: HAC

 

- Advertisement -