Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije “Alkohol i droge” i “Brzina”

0
55
- Advertisement -

Sedam osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a isto toliko privedeno na prekršajni sud.

Tijekom vikenda, od 3. do 6. rujna 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

- Advertisement -

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 642 prometna prekršaja, od čega 68 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 299 prekršaj nepropisne brzine, 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 364 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 166 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 4. rujna 2021. godine oko 1.25 sati u Sesvetama, na Zagrebačkoj cesti, 36-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,74 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te zadržan do otrežnjenja.

U nedjelju, 5. rujna 2021. godine oko 2 sata, 24-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Savske ceste u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,09 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan.

Od ukupno 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (22,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je četrnaest mladih vozača (20,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a isto toliko je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija

- Advertisement -