Talijanske i francuske zračne luke grade infrastrukturu za leteće taksije

0
144
- Advertisement -

Zračne luke u Rimu, Veneciji i Bologni i na francuskoj rivijeri objavile su u utorak da su osnovale tvrtku za gradnju infrastrukture za leteće taksije koja bi trebala omogućiti bolju prometnu povezanost gradova i ublažiti problem prometnih čepova.

Nova tvrtka Urban Blue udružila je talijanske zračne luke Aeroporti di Roma iz sastava infrastrukturne grupe Atlantia, Aeroporto di Venezia, Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna i francusku zračnu luci Aeroports de la Cote d’Azur.

- Advertisement -

U planu im je, kako su najavili, započeti poslovanje s letećim taksijima u Rimu, Veneciji i Nici do 2024. godine. U priopćenju ne navode financijske pojedinosti vezane uz taj projekt.

Infrastruktura je namijenjena veriportima, posebnim vrstama letjelica koje polijeću vertikalno, a zatim preusmjeravaju motore i elise u horizontalan položaj i lete kao zrakoplovi.

Vertiporti će se funkcionirati kao električni zračni taksiji koji će klijentima nuditi novi način putovanja, zaobilaženje prometnih gužvi i lakši međugradski prijevoz, primjećuje Reuters.

Urban Blue planira “izazovan, ali izvediv vremenski okvir, a Rimu će omogućiti da bude među prvim gradovima u Europi koji će omogućiti takav vid prometne povezanosti”, naglasio je izvršni direktor Aeroporti di Roma Marco Troncone.

Talijanska prijestolnica treći je najpogodniji grad u Europi za razvoj gradske zračne mobilnosti, pokazala je studija Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA).

Tvrtka Urban Blue bit će, kako se navodi u priopćenju, otvorena za suradnju i s drugim industrijskim, tehnološkim i financijskim partnerima s kojima bi postupno širila projekt u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama.

Dodaju i da će se udružiti s njemačkim startupom za leteće taksije Volocopterom, uz podršku investicijskog fonda EDF Investa, dioničara u Aeroports de la Cote d’Azur.

Volocopter će u srijedu u rimskoj zračnoj luci Fiumicino predstaviti jedan od svojih putničkih električnih zrakoplova.

HINA

- Advertisement -