ADAC test otkrio koje su najbolje zimske gume u 2018. godini

0
1

Prvim ozbiljnijim snižavanjem vanjskih temperatura, kao i prvim danima listopada, brojni vozači počinju razmišljati o zimskih uvjetima vožnje, a prva stavka na tom popisu svakako su zimske gume pa je test koji provodi njemački automobilski klub ADAC uvijek poželjno štivo.

Ovogodišnji test zimskih guma rađen je u dvije najpopularnije dimenzije gradskih i kompaktnih modela. Obzirom na razmjerno veliku starost automobila u Hrvatskoj, upravo su zimske gume u dimenzijama 175/65 R14 i 205/55 R16 ujedno i najzanimljivije na našem tržištu.

U kreiranju ukupne ocjene sudjeluju rezultati po sedam kriterija, s različitim udjelima: ponašanje na suhoj cesti (15%), ponašanje na mokroj cesti (30%), ponašanje na snijegu (20%), ponašanje na ledu (10%), trajnost gume (10%) i buka (5%).

U manjoj dimenziji testirano je 12 guma, a u većoj čak 16. Tradicionalno, uvjerljivo najbolje rezultate ostvario je Continental WinterContact TS860, koji je pobjednik u obje kategorije. U manjoj dimenziji 175/65 R14 iznimno je preporučljiv i pneumatik Dunlop Winter Response 2, a u većoj 205/55 R16 su na vrhu pneumatici Goodyear UltraGrip 9 i Dunlop Winter Sport 5.

Svakako pročitajte i slijedeće članke o zimskim gumama i pripremama za zimu:

Test zimskih guma 2017. – saznajte koje su najbolje

Ovo je Top 9 savjeta za pripremu automobila za zimu

Evo odgovora na 5 ključnih pitanja za zimske gume

Ovo je osam ključnih savjeta za sigurnu vožnju u otežanim uvjetima

Evo gdje je u Hrvatskoj obavezna zimska oprema od 15.11.

Evo kakva je zimska oprema propisana u inozemstvu