Tesla Roadster sa SpaceX paketom će do 100 km/h ubrzavati za 1,1 sekundu

0
561
- Advertisement -

Elon Musk je za neke genijalac, a za druge totalni luđak, no ne može mu se osporiti da je sa stajališta tehnologije napravio neke goleme iskorake.

Uostalom, njegove dosege u svemirskom programi nitko ne može osporiti. Još prije više od tri godine Elon Musk je najavio kako će novi Tesla Roadster koristiti SpaceX tehnologiju. Dakle, cestovni automobil s električnim pogonskim sklopom trebao bi biti opremljen s desetak malih raketnih potiskivača, koji će dramatično unaprijediti performanse automobila.

- Advertisement -

Prevedeno u brojke – do 100 km/h Tesla Roadster trebao bi ubrzavati za svega 1,1 sekundu, dok bi za kočenje od 100 km/h do nule bilo potrebno svega 14 metara. Koliko su te brojke ambiciozne ponajbolje ilustrira podatak da bolid Formule 1 do 100 km/h ubrzava za tek nešto manje od 2,5 sekunde, a da mu je za kočenje potrebno oko 23 metra.

Ukoliko se obećanja obistine, a to će biti jasno već krajem 2022. godine kad prvi primjerci kreću sa isporukama, novi Tesla Roadster postat će uvjerljivo najbrži sportaš u povijesti automobilske industrije.

Koliko ima istine u najavi o ugradnji raketnog pogona te kako bi to moglo izgledati u praksi na izvrstan su način objasnili stručnjaci s YouTube kanala Engineering Explained pa za više detalja pogledajte video u prilogu.

- Advertisement -