Vlade moraju više ulagati u vodik

0
86
- Advertisement -

Vlade moraju više ulagati u lance za proizvodnju i skladištenje vodika kako bi smanjile neto emisiju štetnih plinova na nulu, priopćila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Vlade i privatni ulagači do sada su uložili samo četvrtinu od 1.200 milijardi dolara potrebnih do 2030. za razvoj i korištenje vodika i za njegovo uključivanje u globalnu strategiju nulte emisije štetnih plinova, navela je organizacija sa sjedištem u Parizu.

- Advertisement -

Napori bi trebali biti usmjereni na širenje vodika u više sektora i na razvoj tehnologija koje bi pojeftinile njegovu proizvodnju s obnovljivim izvorima energije, dodaje se u izvješću.

Vodik je lagan, ima visoku energetsku gustoću, može se skladištiti i ne emitira izravno onečišćujuće tvari ni stakleničke plinove kada ga se koristi kao gorivo. Njegovu širu uporabu koče troškovi ekološki prihvatljive proizvodnje.

Vodik proizveden uz korištenje obnovljivih izvora energije može koštati između dva i sedam puta više od onog proizvedenog iz prirodnog plin, bez hvatanja ugljika, primjećuju u IEA-i, dodajući da bi se taj problem mogao riješiti novim tehnologijama i ekonomijom veličine.

“Vodik se danas gotovo isključivo proizvodi iz fosilnih goriva, bez hvatanja ugljika, što rezultira emisijom blizu 900 milijuna tona ugljičnog dioksida. Toliko zajedno ispuštaju Ujedinjeno Kraljevstvo i Indonezija”, priopćila je IEA.

Globalni kapaciteti elektrolizatora, koji proizvode vodik iz vode uz upotrebu struje, udvostručenu su u proteklih pet godina, a gotovo je 400 projekata ju razvoju ili u ranoj etapi razvoja, navode.

Ti bi projekti do 2030. godine trebali osigurati proizvodnju osam milijuna tona vodika godišnje, u odnosu na nešto manje od 50 tisuća tona u 2021. To je tek desetina količine potrebne da se do 2050. godine emisija štetnih plinov svede neto na nulu, upozorava IEA.

Najveći su potrošači vodika prošle godine bili sektor prerade nafte i industrija, a važnu bi ulogu mogao igrati i u kemijskoj industriji, proizvodnji čelika, transportu i zrakoplovstvu, redom sektorima koji trenutno muku muče sa smanjenjem štetnih emisija.

Vlade su trenutno usmjerene na proizvodnju, ali moraju se posvetiti i proširenju upotrebe i u druge sektore kako bi potaknule izgradnju potrebnog skladišnog prostora i kapaciteta za transport i punjenje, savjetuje IEA.

Trenutno strategiju za vodik ima 17 zemalja, razvija je više od 20, u odnosu na samo tri zemlje u 2019. godini, primjećuje savjetodavna agencija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

HINA

- Advertisement -