Dani „Martinja“- rezultati akcije

0
111
- Advertisement -

U dane „Martinja“ i proslave narodnog običaja kršenja mošta, u dane vikenda od 12. do 15. studenoga na području Policijske uprave zagrebačke provedena je pojačana provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 601 prometni prekršaj, od čega 113 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 183 prekršaja nepropisne brzine, 69 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 170 ostalih prekršaja.

- Advertisement -

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u subotu 13.studenoga 2021. godine oko 22.20 sati, 43-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Horvati u smjeru juga, prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.

Obavljenom kontrolom utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 2,78 g/kg. Osumnjičeni 43- godišnjaku je isključen iz prometa, te je prepraćen na nadležni prekršajni sud.

– U subotu 13. studenoga 2021. godine oko 2,20 sati, vozačica je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, Heinzelovom ulicom u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (1,42 g/kg). Oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati, nakon čega je isključena iz prometa.

Prilikom provođenja akcije, deset osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 113 prekršaja vozača s alkoholom u krvi kod 20 vozača (17,8%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, te je evidentirano 34 mladih vozača (30,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policija

- Advertisement -