Oštećenog doveo u zabludu da će mu prodati traktor pa na ime predujma i troškova prijevoza od oštećenog primio novčane uplate

0
133
- Advertisement -

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “Računalna prijevara“.

Sumnja se da je točno neutvrđenog dana, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, na društvenoj mreži objavio oglas za prodaju traktora, na koji se, zainteresiran za kupnju, 6. kolovoza 2021. godine javio oštećeni 41-godišnjak. Nakon što su stupili u kontakt, sumnja se, osumnjičeni se oštećenom predstavio lažnim imenom i prezimenom te mu preko mobilne aplikacije dostavio presliku tuđe osobne iskaznice i doveo ga u zabludu da će mu prodati traktor, a zatim ga na ime predujma zatražio da mu uplati određeni novčani iznos. Ne sumnjajući u njegove poštene namjere, oštećeni je iste večeri osumnjičenom putem računalne aplikacije poslao bar kod novčane transakcije odnosno uplate koju je, prema uputi osumnjičenog, izvršio iste večeri. Sljedećeg dana u jutarnjim satima, sumnja se, osumnjičeni ga je ponovo zatražio da na isti način uplati još novca, što je oštećeni istog dana ponovo učinio. Nešto kasnije, također tog dana, osumnjičeni je ponovo kontaktirao oštećenog i ponovo zatražio da uplati još novca, ovaj put za troškove prijevoza traktora do adrese prebivališta oštećenog. I ovaj put oštećeni je, doveden u zabludu, na isti način uplatio novac te osumnjičenom dostavio bar kod uplatne transakcije. Međutim, obećani traktor osumnjičeni mu nikada nije isporučio te je s njim prekinuo svaku komunikaciju, ne odgovarajući na telefonske pozive i poruke oštećenog.

- Advertisement -

Materijalna šteta pričinjena ovim djelom iznosi 1.800 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Izvor: Zagrebačka policija

 

- Advertisement -