Švedski proizvođač baterija ulaže 750 mln dolara u istraživanje i razvoj

0
228
- Advertisement -

Proizvođač baterija Northvolt planira uložiti 750 milijuna dolara u proširenje istraživačkog centra u matičnoj Švedskoj kako bi mogao pratiti potražnju za litij-ionskim baterijama koje se koriste u proizvodnji električnih automobila.

Budući da želi konkurirati velikim azijskim proizvođačima poput CATL -a i LG Chema, Northvolt je odlučio otvoriti “prvi kampus za istraživanje i razvoj koji će pokrivati cijeli ekosustav baterija”.

- Advertisement -

Northvolt će do kraja godine započeti s proizvodnjom baterija u gigatvornici u Skelleftei, a u kampusu u Vastrasu uspostavit će platforme za istraživanje i razvoj i za proizvodnju materijala i baterijskiih ćelija, te za razvoj baterijskih sustava i za reciklažu baterija.

Kampus će biti izgrađen u sklopu Northvolt Labsa, što će značiti i otvaranje 600 novih radnih mjesta, najavljuju.

U planu je i osnivanje centra za klijente u kojem će eksperimentirati s tehnologijama za proizvodnju baterija i s elektrifikacijom.

Trenutno se oko 80 posto litij-ionskih baterijskih ćelija proizvodi u Kini, a Europa zbog velike potražnje žli u što kraćm roku povećati kapacitete zbog . Northvolt želi do 2030. osvojiti četvrtinu udjela u europskom tržištu.

“Razvoj u Vasterasu trenutno funkcionira kao lijevak koji će nam omogućiti da se domognmo tog udjela”, rekao je izvršni direktor Northvolta Peter Carlsson za Reuters, dodavši da zato namjeravaju u sljedećih pet godina zaposliti oko 5000 inženjera.

Europski proizvođači automobila kupuju Northvoltove baterije za svoja električna vozila koja bi trebala konkurirati onima američkog Tesle, napominje Reuters.

Švedska je kompanija u lipnju od Volkswagena, Scanije, Europske komisije i osnivača Spotifyja Daniela Eka pribavila 6,5 milijardi dolara kapitala, a njezina knjiga narudžbi teži danas nekih 20 milijardi dolara.

Njezina je vrijednost nakon lipanjskog ciklusa pribavljanja kapitala porasla na 11,75 milijardi dolara, rekao je neimenovani izvor za Reuters.

HINA

- Advertisement -