Više cijene memorijskih čipova podigle Samsungovu dobit

0
94
- Advertisement -

Južnokorejski div Samsung Electronics procjenjuje da je treće tromjesečje zaključio s najvećom operativnom dobiti u tri godine zahvaljujući višim cijenama memorijskih čipova i prodaji ekrana za nove mobitele.

U razdoblju od srpnja do rujna operativna dobit porasla je 28 posto, na 15.800 milijardi wona (13,3 milijarde dolara), izvijestio je Samsung u petak u preliminarnom poslovnom izvješću.

- Advertisement -

To je najbolji rezultat od trećeg tromjesečja 2018., istaknuo je najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu.

Prihod mu je porastao devet posto, na 73 tisuće milijardi wona, najvišu razinu otkada je kompanija osnovana.

Kompletno poslovno izvješće Samsung će objaviti krajem mjeseca.

Samsungu su u ljetnom tromjesečju na ruku išli poskupljenje i veće isporuke memorijskih čipova i poboljšana profitabilnost u proizvodnji čipova za tehnološke tvrtke, tumače analitičari.

Kompanija je u četvrtak najavila da u prvoj polovini iduće godine planira početi proizvoditi najsuvremenije 3-nanometarske čipove kako bi osigurala što bolju poziciju u utrci s s liderom u tom segmentu Taiwan Semiconductor Manufacturingom (TSMC).

Taj će dio poslovanja biti svijetla točka Samsungovog poslovanja u idućoj godini, procjenjuju analitičari.

Cijene memorijskih čipova vjerojatno će pak snažno pasti u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju budući da potražnja za osobnim računalima slabi paralelno ublažavanju koronaograničenja, dodaju.

Primjećuju i da je Samsung u samo mjesec dana prodao oko dva milijuna novih, sklopivih pametnih telefona, što po njima pokazuje da su osvojili veći udio u tržištu cjenovno povoljnih telefona nego prošle godine.

HINA

- Advertisement -