Allianz blago povećao dobit u trećem tromjesečju

0
47

Njemački osiguravatelj Allianz izvijestio je u petak o blagom rastu dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući prodaji dijela portfelja i smanjenom otpisu, koji su nadjačali utjecaj pandemije koronavirusa.

U tri mjeseca do kraja rujna Allianzova je neto dobit porasla šest posto, na 2,1 milijardu eura.

Prihodi su im pak pali šest posto, na 31,4 milijarde eura, najvećim dijelom odražavajući pad prodaje polica mirovinskog osiguranja u SAD-u i matičnoj Njemačkoj.

Poput drugih osiguravatelja, i Allianz upozorio na potencijalno lošije poslovne rezultate zbog zahtjeva klijenata za nadoknadom štete koju su prouzročili prekid poslovanja u pandemiji koronavirusa i otkazana poslovna događaja.

Pala je i potražnja za putnim i osiguranjem automobila.

Potporu rezultatima pružio je bolji rezultat u dijelu poslovanja koje ne spada u Allianzove temeljne aktivnosti, uključujući prihod od prodaje dijela portfelja i manji otpis u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Allianzov kombinirani koeficijent, mjera profitabilnosti odjela osiguranja imovine i osiguranja od nesretnog slučaja, ključnog izvora prihoda, blago se pogoršao u trećem tromjesečju, na 94,5 posto. U istom razdoblju lani iznosio je 94,3 posto.

Vrijednosti niže od 100 posto ukazuju na isplativost poslovanja.

Kompanija je već ranije povukla zacrtanu dobit za ovu godinu u rasponu od 11,5 do 12,5 milijardi eura zbog ekonomske neizvjesnosti koju stvara pandemija i najavili da će biti manja nego 2019., prvi puta u gotovo 10 godina.

HINA