BMW Motorrad Concept 9cento

0
9

Na ovogodišnjem Concorso d’Eleganza Villa d’Este, BMW Grupa pruža pogled kako bi mogao izgledati uzbudljivi novi Adventure Sport model: BMW Motorrad Concept 9cento (izgovara se ‘nove cento’) kombinira emocije i performanse s avanturističkim duh, okretnošću i zabavom u vožnji kako bi stvorio idealan touring motorkotač. Bile to autoceste, alpski prolazi, uske uličice kroz udaljena sela ili jednostavno gledati i biti viđen ispred kafića na trgu – BMW Motorrad Concept 9cento je savršen izbor za spontano putovanje do jezera Como – kao i za okolni krajolik i daleko dalje.

BMW Motorrad Concept 9cento predstavlja pametan koncept za budućnost. “Danas ne mora uvijek biti ‘hrabriji, veći, svjetliji’: ovaj konceptni motorkotač usmjeren je na postizanje ravnoteže”, kaže Edgar Heinrich, voditelj BMW Motorrad dizajna. “Stvorili smo motorkotač koji kombinira odgovarajuću snagu s pouzdanim sportskim touring svojstvima i nadasve puno zabave u vožnji, pa je to atraktivan cjelokupni paket koji okuplja najbolje od sportskih, avanturističkih i touring segmenata kako bi stvorio uzbudljiv koncept – u klasi koja prije nije vidjela ovakav model iz BMW-a. BMW Motorrad Concept 9cento je naše tumačenje modernog sveobuhvatnog modela novog srednjeg segmenta”, objašnjava Heinrich, a dodaje: “Funkcionalna svojstva kao što su touring sposobnost, prostor za pohranu i zaštita od vjetra/vremenskih prilike važna su za većinu motociklista, no rijetko su uključena u dizajn konceptnog vozila. na ovogodišnjem konceptnom motorkotaču pokazujemo da se svi ovi racionalni aspekti mogu povezati s dinamičnim dizajnom kako bi stvorili nešto stvarno uzbudljivo i jako emocionalno.”

Proporcije koje odražavaju okretnost i lakoću.
Sa svojom kompaktnom siluetom, BMW Motorrad Concept 9cento prenosi okretnost i lakoću na prvi pogled – njegovi omjeri jednostavno upućuju na to da se želite kretati i krenuti. Osnovna sportska konfiguracija s puno volumena u blizini prednjeg kotača i kratki visok stražnji kraj obećavaju zabavu vožnje i okretno rukovanje. Upečatljivo oblikovanje obloga, spremnika goriva i okvira dodatno ističu fokus na smjer
putovanja. Ovdje trodimenzionalno modeliranje područja spremnika goriva posebno dolazi na svoje zbog boje karoserije s reflektirajućim kromiranim efektom. Središnja lebdeća obloga u Pure Metal Silver boji karakteristična je za Adventure Sport segment i vrlo je prepoznatljiva. Na svim aluminijskim dijelovima kao što su središnji poklopac spremnika, stražnji nosač i držač nogu, vijci su usmjereni prema prednjem kotaču. Ova fino izbrazdana površinska konstrukcija vidljiva je samo iz blizine i ima učinak topografskog reljefa. Ovjes je dizajniran da bude idealan za touring. Duga proljetna vožnja osigurava udobnost vožnje i daje motorkotaču osjećaj lakoće. U međuvremenu, vjetrobransko staklo i remen osiguravaju izvrsnu zaštitu od vjetra i vremena. Ergonomske kontrole i relativno nizak i uspravan položaj za sjedenje dva su dodatna ključna čimbenika koji pridonose savršenoj vožnji na velikim udaljenostima.

Lagana konstrukcija za okretnost i dinamičke performanse.
Okvirni trokut modela BMW Motorrad Concept 9centa ojačan je CFRP vunom: ne samo da smanjuje ukupnu masu motorkotača nego i povezuje trodimenzionalni dizajn prednjeg kraja na aluminijski stražnji nosač. Potonje se oblikuju i također se dosljedno usmjerava na smanjenje težine, i sastoji se isključivo od tražene potporne strukture. Vidljivi otvor između okvirnog trokuta i sjedala dodatno ističe laganu konstrukciju.

Inovativni sustav spremnika jamči visoku fleksibilnost.
Jedan od najvažnijih značajki modela BMW Motorrad Concept 9centa je inovativni koncept prostora za pohranu koji obuhvaća element sa spremnikom. Dvostruki spremnik ne nudi samo skladišni prostor, već proširuje prostor za sjedenje za putnika. Ako je potrebno, može se spojiti na stražnji nosač odozgo i postoji snažan elektromagnet koji čvrsto pričvršćuje element na donji dio stražnjeg nosača. Ovaj sustav omogućuje dvije funkcionalne verzije istog motorkotača. Bez spremnika, BMW Motorrad Concept 9cento ima maksimalnu okretnost i savršeno zadovoljava potrebe vozača u smislu zabave u vožnji; sa spremnicima, konceptni motorkotač se pretvara u touring motorkotač koji je također dobro opremljen za nošenje dvije osobe. Sustav je harmonično integriran u dizajn konceptnog motorkotača, odražavajući visokokvalitetan, holistički pristup BMW Motorrad dizajnu.

Prednji i stražnji kraj s poznatim dizajnom osvjetljenja.
Uska prednja silueta također obećava manevriranje i okretnost. Ovdje prepoznatljiv prednji kraj modela BMW Motorrad Concept 9cento namjerno odražava značajke iz Adventure Sport segmenta, tumačeći ih na svoj osobni način. Prednje svjetlo je moderno u stilu, s dva simetrična elementa svjetiljke. Svaki od dva elementa ima ikonsko LED dnevno svjetlo za vožnju u donjem dijelu s ravnim, dinamičnim U oblikom, dok dvije kompaktne LED leće na svakoj strani pružaju niski i visoki snop. To stvara poseban dizajn osvjetljenja koji konceptni motorkotač čini odmah prepoznatljivim kao BMW motorkotač – i tijekom dana i noću.

Stražnja svjetla jednako su prepoznatljiva u dizajnu kao i prednja svjetla: dva LED elementa su integrirana ispod sjedala i imaju poznati BMW Motorrad motiv od dvaju C oblika okrenutih jedan prema drugome u tehničkim izgledu. To znači da se savršeno uklapaju u usku, dobro definiranu stražnju siluetu, što ukratko obuhvaća bit modela BMW Motorrad Concept 9cento.

Dvije jakne, dvije verzije.
Dvije motociklističke jakne razvijene su za BMW Motorrad Concept 9cento. Svaka od njih odražava svojstva konceptnog motorkotača sa svojom profinjenom mješavinom kože i Kevlar tkanine: Sport i Touring.

Sportska verzija ima uobičajene boje u crnoj, plavoj i bijeloj boji. Posebno su istaknuti zaštitnici integrirani u ramena. Proizvode se pomoću 3D ispisa. Druga jakna je svijetlo siva i odražava stil usmjeren više prema urbanom šiku, koji sadrži vrlo mekanu kožu s visokokvalitetnim osjećajem.
Obje jakne jasno nose “9cento” pečat, čime zaokružuju prezentaciju BMW Motorrad konceptnog motorkotača na natjecanju Concorso d’Eleganza 2018.

BMW Motorrad Concept 9cento ima potencijal proširiti današnju predodžbu o modernom sportskom touring motorkotaču dodavanjem pametne funkcionalnosti. Praktična svojstva tumače se u emocionalnom dizajnu, iako bez zanemarivanja okretnosti i zabave vožnje.