Cesta ili pruga? Japanski šinobus prilagođava se potrebama starijih građana

0
156
- Advertisement -

Stanovnicima japanskog grada Kaiyoua prošlog je vikenda predstavljeno vozilo dvojne namjene (DMV) prvo u svijetu koje vozi i po tračnicama i po cesti i moglo bi riješiti problem neisplativih usluga prijevoza u gradovima s malo stanovnika.

DMV nalikuje na minibus i na cesti koristi kotače s gumama koje na križanju sa željezničkom prugom uvlači i zamjenjuje ih čeličnima, pretvarajući se de facto u vagon.

- Advertisement -

Vozila bi mogla biti posebno korisna gradovima s malo stanovnika, pretežno starije dobi, kao što je Kaiyo, ali i prijevoznicima koji u takvom okruženju jedva ostvaruju dobit, ističe izvršni direktor tvrtke Asa Coast Railwaya.

„DMV-ovi će biti dostupni lokalnom stanovništvu (kao autobusi), a moći će i prevoziti ljude kao željeznica. Očekujemo da će takav oblik javnog prijevoza biti jako dobar, posebno u ruralnim područjima sa starijom populacijom”, rekao je izvrni direktor Shigeki Miura krajem prošlog tjedna.

DMV može prevesti do 21 putnika, vozi brzinom od 60 km po satu na pruzi odnosno od oko 100 km na sat na cestovnim prometnicama, priopćila je Asa Coast Railway.

Mala flota vozila u različitim bojama, na dizelski pogon, prometovat će među malim gradovima duž obale otoka Shikoku.

HINA

- Advertisement -