Čuvajmo naše najmlađe – u ponedjeljak 3. rujna počinje škola!

0
159
- Advertisement -

Nova školska godina počinje u slijedeći ponedjeljak, 3. rujna, zbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece pa apeliramo na sve sudionike prometa, a posebno vozače, da pojačaju oprez u blizini škola i vrtića.

Redakcija Autopress.hr poziva svoje čitatelje da što veći broj dijeljenja ove objave društvenim mrežama kako bismo zajedničkim angažmanom utjecali na svijest vozača te time povećali sigurnost našim najmlađim sugrađanima.

- Advertisement -

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila:
Nikad ne pretrčavajte cestu!
Ne ometajte kretanje vozila!
Hodajte pažljivo!
Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
Cestu prelazite samo po zebri!
Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje,kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj autosjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku. Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

Sve čitatelje koji su tek u fazi nabavke dječje autosjedalice pozivamo da pročitaju slijedeći članak – Detaljan test pokazao koje su najbolje dječje sjedalice u 2018. godini.

Izvor: HAK

- Advertisement -