Danska razmatra budućnost proizvodnje nafte i plina u Sjevernom moru

0
123
- Advertisement -

Danska vlada pozvala je političke stranke da razgovaraju o budućnosti vađenja nafte i plina u Sjevernom moru nakon što je francuski Total odustao od natjecanja za dozvolu, priopćilo je u četvrtak ministarstvo klime i energetike.

„Total, najveći operator u Sjevernom moru, objavio je da povlači svoj zahtjev za sudjelovanjem u osmom krugu izdavanja dozvola. To stvara znatnu neizvjesnost oko osmog kruga natječaja“, stoji u priopćenju ministarstva klime, energetike i komunalnih djelatnosti.

- Advertisement -

Za dozvole se natječu još samo dva kandidata, napominju u ministarstvu.

Trenutno nije jasno koje tvrtke još žele dozvolu. Danska energetska agencija svojedobno je objavila da je zaprimila zahtjeve Ardent Oila, Lundina, MOL-a i Totala.

Vlada je razmatrala mogućnost obustave natječaja jer si je zadala ambiciozan cilja smanjenja emisija stakleničkih plinva za 70 posto do 2030. godine.

Neovisni vladin savjetnik za klimatske promjene izjavio je u lipnju da bi vlada trebala potpuno obustaviti istraživanje ugljikovodika u Sjevernom moru budući da bi moglo naškoditi imidžu zemlje kao prvaka u borbi za zaštitu klime..

Ministarstvo je najavilo da će nastojati uspostaviti ravnotežu između stvaranja stabilnog okvira za preostale naftne i plinske poslove u Sjevernom moru, uključujući radna mjesta i ulaganja, i ostvarivanja zacrtanih klimatskih ciljeva.

HINA

- Advertisement -