GAP Osiguranje – Što bi trebali znati prije kupnje?

0
477
- Advertisement -

GAP (Guaranteed Asset Protection) osiguranje štiti od posljedica financijskih gubitaka. To može biti u slučaju kada je vozilo ukradeno ili osiguravajuće društvo presudi ukupni gubitak kao posljedicu nesreće, poplave, požara ili drugih događaja. U takvim situacijama GAP osiguranje može nadopuniti naknadu štete koju plaća osnovni osiguratelj (auto kasko). Iznos dobiven od obje naknade omogućuje vam da dobijete naknadu do prvobitne cijene za koju je automobil kupljen, ili pomoć u troškovima zamjene vozila ili podmirivanja ugovora o financiranju. Drugim riječima, GAP osiguranje može pružiti dodatnu financijsku sigurnost u situaciji kada se vrijednost vozila podmiruje kao ukupni gubitak. Osiguravatelj ne popravlja niti zamjenjuje vozilo i plaća trenutnu tržišnu vrijednost automobila.

ZAŠTO BISTE TREBALI UZETI GAP OSIGURANJE

- Advertisement -

GAP zaštita i razlog zbog kojeg korisnici automobila imaju koristi od nje svodi se na nekoliko čimbenika:

 • Novo kupljeno vozilo gubi na vrijednosti, najviše u prvim godinama vlasništva.
 • Vozilo može sudjelovati u nesreći, požaru, poplavi ili biti ukradeno. Ako se to dogodi, primarni osiguravatelj može klasificirati automobil kao ukupni gubitak i smatrati ga neekonomski opravdanim za popravak, i tada možete dobiti naknadu za ukupni gubitak. Nažalost, ova naknada može pokriti samo tržišnu vrijednost vozila u trenutku oštećenja.
 • Određivanje cijena i isplata na osnovi “tržišne vrijednosti” možda neće biti dovoljni za kupnju vozila istog standarda kao kad je prvi put kupljeno. Također možda neće biti dovoljno za podmirivanje financijske obveze prema ugovoru o zakupu ili zajmu koji je na njemu.

  Zbog toga je toliko važno osigurati svoje financije sklapanjem GAP osiguranja.

  KAKO DJELUJE GAP OSIGURANJE?

PRIMJER

Vozilo je kupljeno za 130.000 KN. Nakon 3 godine uporabe vozilo je ukradeno. Osiguravajuće društvo događaj je smatralo totalnim gubitkom. Dosuđena naknada je tržišna vrijednost ukradenog vozila na datum krađe.

Za to vrijeme vozilo je izgubilo više od polovice vrijednosti. Naknada koju će platiti primarni osiguratelj iznosit će približno 63.000 KN. Gdje je preostalih 67.000 KN?

RJEŠENJE

GAP osiguranje pokriva razliku između fakturne vrijednosti vozila na datum kupnje i naknade primarnog osiguravajućeg društva. Zahvaljujući GAP polici, oštećenik dobiva “dodatni” dio, na temelju gornjeg primjera, 67.000 KN, što je “izjednačavanje” vrijednosti za koju je vozilo kupljeno.

NEOPHODNI UVJETI ZA SKLAPANJE GAP OSIGURANJA

 • Vozilo mora imati potpuno auto kasko osiguranje.
  • Primarno osiguravajuće društvo mora knjižiti vozilo u korist ekonomski neopravdanih troškova popravka (ukupni gubitak).
  • Primarno osiguravajuće društvo ne može popraviti ili zamijeniti vozilo.
  • Primarno osiguravajuće društvo mora platiti tržišnu vrijednost vozila u trenutku gubitka.

KADA MOŽETE KUPITI GAP OSIGURANJE?

Polica se kupuje tijekom postupka kupnje (potpuno novo ili rabljeno) vozila. Dodatna je zaštita za kasko koji se nudi u okviru osiguranja.

Od trenutka kupnje vozila postoje određena vremenska ograničenja u kojima možete kupiti GAP osiguranje. Oni se razlikuju ovisno o osiguravatelju i kreću se od 30 do 180 dana. Nakon tog razdoblja kupnja GAP osiguranja vrlo je ograničena, čak i nemoguća.

KAKO KUPITI POLICU?
Postoji nekoliko načina za kupnju GAP osiguranja.

Autosaloni

Ovdje kupac prvi put saznaje za “GAP osiguranje”. Pri kupnji automobila, zastupnik nudi GAP osiguranje zajedno s ostalim dodatnim proizvodima.

Osiguravatelji auto kaska

Može se pretpostaviti da su GAP osiguranje i osiguranje kasko usko povezani. Zapravo, malo osiguravatelja automobila kasko uopće nudi GAP pokriće.

Distributeri / Specijalistički agenti

Nezavisne, specijalizirane agencije već dugi niz godina prodaju GAP osiguranje na poljskom i europskom tržištu. WAGAS SA nudi GAP osiguranje od sljedećih osiguravajućih društava:

– Lloyd’s Insurance Company SA

– Helvetia Schweizerische Versicherungsgesellschaft in Lichtenstein AG

Prednosti kupnje izravno od specijaliziranog agenta uključuju čimbenike kao što su:

 • Cijena

Agenti za osiguranje mogu raditi na bazi male provizije / velike količine. To znači da oni često nude istu ili bolju zaštitu kao trgovci, ali s mnogo nižim premijama.

 • Paleta proizvoda

Nisu sva kupljena vozila ista. Dostupnost širokog spektra proizvoda može značiti dobivanje prilagođenog rješenja.

 • Mogu ponuditi osiguranje od više osiguravatelja

Osiguravatelji mogu ponuditi različite pakete za svaku vrstu osiguranja. Također različite cijene. Specijalizirani agent često vam može pružiti alternativne cijene različitih osiguravajućih društava koje vam mogu pružiti najbolju korist.

Tvrtke za financijske usluge

Neki trgovci automobila sami ne prodaju osiguranje. Umjesto toga, jedna od njihovih financijskih tvrtki s podrškom može u njihovo ime kontaktirati klijenta. To bi moglo značiti poziv na raspravu o GAP opcijama.

Raspon mogućnosti proizvoda može biti ograničenje. Financijske tvrtke mogu ponuditi manje pokrića.

KAKO PRIJAVITI ŠTETU?

Svaka GAP polica ima postupak odštete naveden u uvjetima osiguranja. Slijedom postupka osiguravatelja obično je najbolji način da se vaša šteta brzo isplati.

U osnovi, namira potraživanja djeluje na sljedeći način:

 1. Na vozilu se dogodila šteta (nesreća, krađa, poplava, požar itd.). Štetu treba prvo prijaviti primarnom osiguravatelju. Vrijedno je zatražiti potpuno podmirivanje štete s troškovima, ako je bilo potrebno prijaviti štetu GAP-u.
 2. Ako se utvrdi da se na automobilu može priznati potpunu štetu, u ovoj je fazi moguće kontaktirati osiguravajuće društvo GAP.
 3. Dostavite dokumente i primarnom osiguravatelju i Odjelu za potraživanja GAP-a. Dokumenti mogu biti slični. U pravilu mogu sadržavati: potvrdu o registraciji, račun za kupnju vozila, kopiju ugovora o financiranju vozila, kopiju osiguranja automobila itd.
 4. Podešavanje zahtjeva štete prema pravilima GAP-a započet će nakon dobivanja konačne odluke primarnog osiguravatelja kojom se potvrđuje ukupan gubitak.

  Trajanje likvidacije može biti različito za svakog osiguravatelja. Međutim, standard je razdoblje od 30 dana, koje je u WAGAS SA samo teoretsko, jer naknadu plaćamo mnogo brže.

  Neka osiguravajuća društva GAP zahtijevaju da ne prihvatite bilo kakva potraživanja svojih primarnih osiguravatelja dok se šteta ne prijavi tvrtki za namiru potraživanja GAP. Drugi su suzdržaniji, ali možda neće platiti GAP sve dok oštećenik ne pokaže da ga je primarna kasko osiguravatelj već platio.

  Osnovno je pravilo da se prijavljivanje GAP zahtjeva ne odgađa nepotrebno. Možda postoji situacija u kojoj će osiguravatelji iskoristiti uvjete vaše police osiguranja kako bi odgodili plaćanje. U stvari, bilo koji osiguravatelj može postati predmetom financijskog nadzora ako presporo isplaćuje potraživanja.

  Preporučuje se da slijedite postupak odštete, koji je jasno naveden u uvjetima osiguranja. Ako sumnjate, za pomoć kontaktirajte odjel za potraživanja.

JE LI VRIJEDNO KUPITI GAP?

Definitivno da.

Gap je potpuno neobavezan proizvod, ali učinkovit i, s obzirom na stupanj oštećenja vozila, relativno jeftin.

- Advertisement -