HAK test dječjih sjedalica: Jedna ima katastrofalan rezultat

0
104

Problem nije u samoj sjedalici, već u njezinom pričvršćivanju na bazu, prenosi RevijaHAK. Roditelji pazite kad birate sjedalicu za svoje najmlađe.

Bliži se objava velikog testa autosjedalica, koju su proveli europski autoklubovi. Prije same objave svih shedalica donosimo jedno upozorenje. Naime, jedna sjedalica ima katastrofalne rezultate na testu i zbog toga svi europski autoklubovi objavljuju ovu informaciju. Tijekom obaveznog crash testa, dječje sjedalo odvojilo se od baze i odletjelo u visokom luku! U slučaju nesreće, dijete bi bilo izloženo velikom riziku od ozljeda. U pitanju je dječja sjedalica Chicco Kiros i-Size u kombinaciji s Kiros i-Size bazom.

Problem nije sama sjedalica, već njezino pričvršćivanje na bazu. Na podnožju Isofix nalaze se četiri kuke za hvatanje koje zahvaćaju dvije metalne šipke na donjoj strani dječjeg sjedala kada se stave i tako spajaju sjedalo s podnožjem. No, čak i uz pravilnu montažu, postoji velika vjerojatnost da se sjedalo neće pravilno zaključati i može popustiti pod teretom udara.

Proizvođač naglašava da sjedalica još nije na tržištu u Njemačkoj i Austriji. Međutim, u drugim europskim zemljama prodano je gotovo 2000 primjeraka.

Na testovima sudara, Chicco Kiros i-Size bez baze postigao je vrlo dobru ocjenu. Preporučujemo stoga upotrebu dječje sjedalice bez Isofix postolja i pričvršćivanje sigurnosnim pojasom. Važno je osigurati da je remen pravilno postavljen i da je zategnut. Kad je pričvršćena na ovaj način, sjedalica nudi dobru zaštitu u slučaju nesreće.

Izvor: RevijaHAK