Kako produljiti životni vijek guma?

0
2094

Gume su jedini kontakt vozila s cestom, stoga znatno utječu na sigurnost u prometu, vozne značajke i udobnost u vožnji. Pravilna upotreba guma produljuje njihovo trajanje, što znači da se time troši manje prirodnih izvora i stvara manje otpada. Da biste znali što ekonomičnije postupati sa svojim gumama, Goodyearovi stručnjaci pripremili su jednostavne savjete s pomoću kojih čete uštedjeti i ujedno doprinijeti zaštiti okoliša.
Održavanje pravilne razine tlaka u gumama znatno utječe na sigurnost, vozne značajke, trošenje guma i potrošnju goriva. Prenizak tlak zraka uzrokuje, naime, pregrijavanje guma i veču potrošnju goriva, a previsok tlak povečava osjetljivost na prepreke na cesti i smanjuje udobnost u vožnji, što u oba slučaja dovodi do bržeg i nepravilnijeg trošenja guma.

Tlak u gumama treba provjeravati najmanje jednom mjesečno i prije svakoga duljeg putovanja. Iako mnogi suvremeni automobili imaju elektronički sustav za nadzor tlaka (TPMS), ipak ga treba provjeravati i ručno uz pomoč mjerača tlaka. Preporučene vrijednosti tlaka zraka u gumama za vaše vozilo obično su navedene u uputi za upotrebu vozila.
Goodyearovi stručnjaci savjetuju da, uz provjeru tlaka, pregledate i gazni sloj gume zbog eventualnih znakova istrošenosti ili stranih tijela ukliještenih u gumu. Obratite pozornost na dubinu profila te stanje središnjih i vanjskih rubova gume. Produljenju vijeka trajanja gume doprinosi i redovita rotacija, dakle zamjena položaja guma izmeču jedne i druge osovine. Naime, gume na prednjim kotačima obično se drukčije troše nego na stražnjima, a zamjena doprinosi ravnomjernijem trošenju i posljedično duljoj upotrebljivosti guma. Ako redovito vozite velikom brzinom, prevozite teške terete ili vozite na dugim relacijama, možda je zbog dodatnih opterečenja potrebna češća rotacija.

Neravnomjerno trošenje gume može također biti znak da su potrebni centriranje i podešavanje optike kotača. Ako tijekom vožnje primijetite da vozilo zanosi u jednu stranu ili se upravljač pri vožnji trese, vrijeme je za uklanjanje nepravilnosti koje u suprotnom djeluju na izdržljivost guma.
Na životni vijek guma utječu i vaše vozne navike. Naglim ubrzavanjem i kočenjem ili agresivnom vožnjom preko uspornika prometa („ležečih policajaca“) i udarnih rupa na cesti gume će se brže istrošiti i oštetiti, stoga težite smirenom načinu vožnje.

Uz pravilno ponašanje u vožnji, važan je i pravilan izbor guma u skladu s vremenskim uvjetima. Ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim uvjetima. Bez obzira na broj prijeđenih kilometara, nemojte ljeti upotrebljavati zimske gume. One će se po hladnom vremenu pobrinuti za optimalnu izdržljivost, a tijekom viših temperatura brže će se istrošiti i slabije prianjati, što znatno utječe na duljinu zaustavnog puta. Zbog pregrijavanja pogoršavaju se svojstva gumene smjese i oštećuju lamele na gaznom sloju, a zbog večeg otpora kotrljanja povečava se i potrošnja goriva.

Gume s najsuvremenijom tehnologijom osiguravaju veči broj prijeđenih kilometara i dulju upotrebljivost.

Što učiniti s istrošenim gumama?
U Europi se svake godine reciklira ili ponovno upotrijebi više od tri milijuna tona istrošenih guma. Kada, dakle, dođe vrijeme za kupnju novih guma, postupajte odgovorno prema okolišu i svoje stare gume predajte vulkanizeru ili ih odvezite na reciklažno dvorište.

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com