Lotus Evija je sa 2000 KS najsnažniji automobil na svijetu

0
3542
- Advertisement -

Već je prema prvim najavama bilo jasno kako će prvi novi model Lotusa nakon 2008. biti nešto posebno, ali Evija je nadmašila sva očekivanja.

Spektakularan električni hipersportaš za pogon koristi spregu četiri elektromotora, pa svaki kotač ima po jedan, ukupna snaga iznosi okruglo 2000 KS, a najveći okretni moment 1700 Nm. Prema zasad dostupnim podacima sprint do stotke trajat će manje od tri sekunde, dok će najveća brzina biti ograničena na 320 km/h.

- Advertisement -

Konkretni podaci o baterijskom paketu zasad nisu poznati, ali je najavljena autonomija od 400 kilometara prema WLTP-u. No, ono što je fascinantno jest najava da će se Lotus Evija moći puniti punjačem snage čak 850 kW te da će time punjenje baterija trajati svega devet minuta. Zasad takvih punjača nema niti na najboljim punionicama u razvijenim zemljama, ali i oni koji su dostupni, snage 350 kW, punjenje mogu obaviti za i više nego prihvatljivih 18 minuta.

Neozbiljno je spekulirati da i Mate Rimac ima prste u Lotusu Evija, ali pojedine sličnosti s modelom Rimac C_Two su i više nego evidentne. Od cijele koncepcije, do vršne snage pa čak i najave da karbonski monocoque ima masu od 129 kilograma. Naime, upravo nam je Mate Rimac osobno, tijekom razgovora u sklopu salona automobila u Ženevi u ožujku ove godine, potvrdio da su njegovi inženjeri stvorili najveći komad karbona u automobilskoj industriji.

Bilo kako bilo, činjenica jest da je Lotus Evija u svakom slučaju spektakularan električni hipersportaš. Izbrušen do te mjere da se može smatrati trkaćim bolidom s cestovnom homologacijom. Prvi primjerci se očekuju sredinom 2020. godine, planirana je proizvodnja 130 komada, a početna cijena će iznositi 1,9 milijuna eura.

- Advertisement -