Mjerenje prosječne brzine na autocesti je kršenje ustava

0

U medijima se sve više spominje mogućnost naplata kazni za prekoračenje brzine na autocesti pomoću sustava za mjerenje prosječne brzine.

Neke države su takve sustave već uvele, neke razmatraju tu mogućnost, a takva rješenja predlažu u razni ‘prometni stručnjaci’, zalažući se za što veći broj kamera na svim prometnicama. Kao da je represija bolja od edukacije i prevencije… No, u konačnici bi završnu riječ mogli održati sudovi.

U Njemačkoj se to već dogodilo. Sud u Hannoveru naredio je ukidanje sustava za mjerenje prosječne brzine kretanja vozila na autocesti, a suci su svoju odluku obrazložili kršenjem ustavnih prava privatnosti. Naime, na autocesti u okolici Hannovera postavljen je sustav Section Control, koji na dionici dugačkoj dva kilometra snima sva vozila, njihove registarske tablice te računa prosječnu brzinu kretanja vozila.

U slučaju da je prosječna brzina kretanja vozila na toj dionici veća od zakonski propisane sustav za obradu podataka prema registarskoj tablici identificira počinitelja i automatizmom šalje kaznu za prekoračenje brzine.

Za suce iz Hannovera upravo je snimanje registarskih tablica svih vozila u prolasku tom dionicom bilo sporno pa su donijeli odluku prema kojoj se primjenom sustava Section Control krši ustav.