MOL Grupa u prvom tromjesečju: solidni rezultati u teškim vanjskim okolnostima

0
41

MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Grupa je u tom razdoblju ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 382 milijuna dolara u kontekstu dodatnih državnih nameta te provedbe remonta u djelatnosti Rafinerija i marketinga, nepovoljnih učinaka nižih cijena plina u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao i nastavka snažnih prihoda u djelatnosti Usluge kupcima, konkretno u segmentu ne-goriva. MOL Grupa generirala je 402 milijuna dolara pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u prvom tromjesečju 2024., što je 22 % niže u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: “Financijski rezultati MOL Grupe još jednom su pokazali učinkovitost i otpornost našeg poslovnog modela. Uspješno smo svladali izazove vanjskog okruženja i postigli solidne rezultate. Naša je stabilnost ključna za jačanje sigurnosti opskrbe u srednjoj i istočnoj Europi te ostvarenje strateških ulaganja, poput kompleksa za proizvodnju poliola vrijednog 1,3 milijarde eura koji će uskoro biti otvoren.

U ožujku smo zacrtali ambiciozan program ulaganja u našoj ažuriranoj strategiji za povećanje konkurentnosti MOL-a, kao i industrije u srednjoj i istočnoj Europi. Unatoč dodatnim značajnim državnim nametima koji su utjecali na naše rezultate, ostajemo predani nastavku našeg puta energetske tranzicije i daljnjem razvoju naše samodostatnosti.”

Na rezultate djelatnosti Rafinerija i marketinga pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže, međutim, niža prodaja vlastitih proizvoda imala je negativan učinak. Dodatni državni nameti u Mađarskoj i dalje negativno utječu na rezultate pri čemu su porez temeljen na prihodima, porez na naftu Brent-Ural i porez na emisije CO2 imali značajan učinak na tromjesečne rezultate.

Djelatnost Usluge kupcima zabilježila je nastavak povećanja marža u segmentu ne-goriva, što uglavnom uključuje povećanje prodaje gastro, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, dok su jednokratni dobici od prodaje benzinskih postaja također doprinijeli rezultatima. Unatoč smanjenju veličine maloprodajne mreže zbog prodaje benzinskih postaja u Mađarskoj, količinska prodaja goriva bila je šest posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je jedinična marža goriva bila dva posto niža u odnosu na isto razdoblje lani. Broj Fresh Corner lokacija povećao se diljem maloprodajne mreže, sa 1172 u prvom tromjesečju 2023. na 1260 u prvom tromjesečju 2024.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosila je 92,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024., što predstavlja povećanje od 0,8 mboepd u odnosu na prethodno tromjesečje. S obzirom na to da je proizvodnja plina u Kazahstanu pokrenuta u prosincu 2023., to je dovelo do povećanja proizvodnje od +1,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024. Razine proizvodnje u srednjoj i istočnoj Europi lagano su se smanjile zbog prirodnog pada proizvodnje na kopnu u Hrvatskoj, dok se proizvodnja u Mađarskoj zadržala na visokim razinama zahvaljujući uspješnim aktivnostima nadoknade prirodnog pada. Jedinični trošak proizvodnje na razini Grupe ostao je nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč općim inflatornim pritiscima, zbog pada cijena električne energije, veće proizvodnje te promjene strukture prema imovini s nižim troškovima.

Na djelatnost Usluge kružnog gospodarstva utjecala je niža realizacija prihoda proširene odgovornosti proizvođača (Extended Producers Responsibility – EPR) od očekivane. Sustav depozita i povrata u funkciji je od 1. siječnja, pri čemu je oko 2400 automata za povrat instalirano i dostupno na maloprodajnim lokacijama diljem Mađarske.
Rezultati plinskog poslovanja obilježeni su kombiniranim učinkom povoljnog makroekonomskog okruženja i promjene potražnje za regionalnim uslugama transporta.

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com