Naučite kako sigurno voziti u zimskim uvjetima

0
299

Vožnja u zimskim uvjetima višestruko je zahtjevnija, jer je zbog lošije vidljivosti i lošijeg prianjanja guma na cestu osjetno veća mogućnost gubitka kontrole nad automobilom. No, slijedeći ove savjete rizik će te smanjiti na minimum. Za vozače koji su neiskusni u vožnji zimskim uvjetima najbolja edukacija je pronaći prazno parkiralište nakon što padne nekoliko centimetara snijega te potom tamo vježbati, u razmjerno sigurnim okolnostima.

Budite na oprezu, usporite i zadržite kontrolu nad vozilom
To su tri ključna elementa za sigurnu vožnju zimi. Zima je izazov za mnoge vozače. Vozite sukladno uvjetima na cestama i klimatskim uvjetima, što može biti jako nepredvidljivo.

Sigurnost je najveći prioritet
Vožnja u zimskim uvjetima izuzetno je zahtjevna i iziskuje visoku razinu spremnosti vašeg vozila i vaše vozačke sposobnosti. Zato se dobro pripremite za zimske uvjete.

Razmislite o korištenju zimskih pneumatika
Zimski pneumatici poboljšavaju sigurnost u vožnji jer osiguravaju bolju trakciju, kočenje i upravljivost tijekom poledice, snijega i bljuzge, a osobito po ledu. Postavljanje sva četiri zimska pneumatika osigurava bolju kontrolu i veću stabilnost.

Budite svjesni svojih vlastitih ograničenja i ograničenja drugih vozača
Ostanite koncentrirani na ono što se dešava oko vas. Prilagodite brzinu vožnje postojećim uvjetima i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Izbjegavajte situacije u kojima morate naglo kočiti na skliskim površinama.

Kočenje
Morate predvidjeti kočenje procjenom dovoljnog zaustavnog puta. Izbjegavajte naglo kočenje i vožnju velikim brzinama. Nemojte raditi nagle pokrete i izbjegavajte naglo ubrzavanje (ubrzavanje mora biti postepeno i ne preveliko). Pokušajte postepeno kočiti kako biste spriječili blokiranje kotača. Ako se kotači zablokiraju, vozilo će proklizati i izgubit ćete kontrolu nad njim. Ako do toga dođe, otpustite papučice kočnice za vraćanje trakcije, a nakon toga koristite naizmjenično kočenje motorom i pritiskanje papučice kočnice. Za smanjenje opasnosti od proklizavanja na uzbrdici, upotrijebite veći prijenosni omjer od uobičajenog pri vožnji po suhom.

Pokretanje vozila na snijegu
Kako biste spriječili opasnost od proklizavanja prilikom pokretanja na snijegu, važno je postepeno ubrzavati. Ako kotači počnu proklizavati, uključite sljedeći viši stupanj prijenosa za smanjenje sile koja se primjenjuje na kotače. Tako ćete moći jednostavno krenuti.

U zavojima
Usporite na ravnom dijelu, prije ulaska u zavoj. Kako biste izbjegli proklizavanje kotača i gubitka kontrole nad vozilom pri ulasku u zavoj, kolo upravljača zakrećite polako i ravnomjerno. Vozite polako i održavajte tu brzinu.

Gubitak kontrole na prednjim kotačima
Za dobro držanje ceste u slučaju gubitka kontrole nad upravljačem na prednjim kotačima, smanjite brzinu podizanjem noge s papučice gasa. Ako je potrebno, malo pritisnite papučicu kočnice bez blokiranja kotača.

Gubitak kontrola na stražnjim kotačima
Ako stražnji kotači ne drže cestu (dok prednji dobro prianjaju), na vozilima s pogonom na prednje kotače lagano ubrzajte za vraćanje ravnoteže. Na vozilima s pogonom na stražnje kotače, polako dignite nogu s papučice gas kako bi stražnji kotači ponovno prianjali na cestu. Nakon toga ponovno lagano ubrzajte kako biste održali brzinu vožnje. Ni u kojem slučaju ne smijete kočiti jer ćete tako stvoriti dodatni debalans na stražnjim kotačima.

Izvor: Michelin