Nissan Leaf e+ nudi više snage i bolju autonomiju

0
8

Po mnogima najnapredniji električni automobil na svijetu dobio je poboljšanu izvedbu imena Nissan Leaf e+, s više snage i jačom baterijom.

Standardni Nissan Leaf po WLTP protokolu nudi doseg od 241 km, a nova izvedba Nissan Leaf e+, zahvaljujući baterijskom paketu kapaciteta 62 kWh, vlasnicima omogućava autonomiju od 363 kilometara.

No, osim baterijskog paketa povećanog kapaciteta Nissan Leaf e+ donosi i snažniji elektromotor, koji razvija 160 kW (218 KS) umjesto 110 kW (150 KS) koliko ima standardna izvedba. Dojam u vožnji poboljšava i najveći okretni moment povećan sa 320 na 340 Nm.

Najprodavaniji električni automobil u Europi, koji svakih 12 minuta uspije pronaći novog vlasnika, u izvedbi e+ nudi i oštrije performanse. Gotovo sportske… Naime, najveća brzina povećana je sa 144 km/h na 160 km/h, dok je ubrzanje do 100 km/h skraćeno sa 7,9 na 7,1 sekundu.

Nissan je na najvećem sajmu elektronike CES, na kojem je i održana premijera, istaknuo kako su međuubrzanja u prosjeku poboljšana za 13-15 posto. Vrijeme punjena baterijskog paketa nije navedeno, ali višestruko nagrađivani Nissan Leaf u standardnoj izvedbi napuni se za osam sati uz korištenje punjača od 6 kW. No, prva testiranja pokazala su kako Nissan Leaf e+ isti posao obavlja za 20 posto manje vremena, a novi sustav Quick Charging System omogućava korištenje brzih punjača od 70 i 100 kW.

Nissan Leaf e+ u usporedbi sa standardnom izvedbom ne razliku se samo po pitanju pogonskog sklopa. Unutrašnjost je oplemenjena većim 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, navigacijski sustav je unaprijeđen, dobio je nove 16-colne naplatke i pokoju kozmetičku izmjenu na prednjem dijelu vozila.

U mnoštvu napredne tehnologije ističe se sustav ProPILOT koji automatski kontrolira razmak u usporedbi s automobilom ispred i to pri brzinama od 30 do 100 km/h. Ne čudi da je uvjerljivo osvojio svih pet Euro NCAP zvjezdica, s uzornim ocjenama u svakoj kategoriji.