Njemačka želi Rusiju za partnera u tehnologiji vodika

0
85
- Advertisement -

Njemačka će trebati prirodni plin iz Rusije u prijelazu na čišće izvore energije, ali želi i suradnju na strategiji koja bi vodik trebala pretvoriti u alternativno gorivo, izjavio je u četvrtak njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Njemačkoj je plin potreban u procesu napuštanja nuklearne energije i ugljena u proizvodnji struje, a želi proširiti partnerstva izgrađena u segmentu fosilnih goriva na proces razvoja vodika iz obnovljivih izvora u alternativno gorivo, rekao je Altmaier.

- Advertisement -

“Na drugom kraju (plinskog) mosta bit će obnovljive energije i zeleni vodik, koje možemo razvijati u suradnji s Rusijom za (proizvodnju) u velikim komercijalnim razmjerima”, dodao je njemački ministar na rusko-njemačkoj konferenciji.

“Rusija ima izvrsne preduvjete za takvo partnerstvo”, dodao je.

Njemačka želi razviti masovnu proizvodnju zelenog vodika elektrolizom struje dobivene iz energije vjetra i sunca i koristiti ga kao sintetičko gorivo za industriju, energetiku i promet.

Prošlog ljeta objavila je devet milijardi eura vrijedan program za vodik, koji predviđa veliku potrebu za uvozom jer će gradnja domaćih proizvodnih kapaciteta biti otežana ograničenjima povezanim sa zemljištem.

Ruska strana iznijela je slične stavove.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak naglasio je na sastanku da će obje zemlje imati koristi od intenziviranja suradnje u energetici, uključujući, s ruske strane, izgradnju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i vrijednosnih lanaca za vodik.

“Vjerujemo da je (vodik) jedan od perspektivnih izvora energije budućnosti”, ustvrdio je Novak.

“Njemačka će igrati odlučujuću ulogu u promicanju vodikove energije u europskoj regiji. Nadamo se savezništvu u tom području”, dodao je ruski dužnosnik.

Rusija će se također uključiti u proces digitalizacije kako bi svoje energetske sustave ojačala sa ciljem tješnje integracije sa zapadnim partnerima, rekao je Novak.

Ruski ministar industrije Denis Manturov predložio je formiranje klastera za proizvodnju vodika i razvoj mogućnosti prijevoza prema zajedničkim standardima i metrici.

Želimo privući najnovija njemačka saznanja po formuli ‘zeleni vodik za tehologiju’, dodao je Manturov.

HINA

- Advertisement -