Njemačko gospodarstvo palo pet posto u 2020.

0
28
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njemačko gospodarstvo smanjilo se pet posto u 2020., izvijestio je u četvrtak državni ured za statistiku, izdvajajući intervenciju države koja je pomogla ograničiti štetu uzrokovanu pandemijom covida-19.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad BDP-a za 5,3 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) blaži je ipak nego na vrhuncu globalne financijske krize 2009. godine, kada su aktivnosti smanjene 5,7 posto, najviše otkada je Destatis počeo objavljivati izvješća.

U četvrtom tromjesečju BDP je vjerojatno stagnirao, napominju u Destatisu.

Osobna potrošnja pala je prošle godine šest posto a ulaganja kompanija u novu opremu potonula su 12,5 posto.

Izvoz je pao gotovo 10 posto, a uvoz 8,6 posto, priopćio je zavod, čime se smanjio i veliki višak u trgovinskoj razmjeni s inozemstvom i višak na tekućem računu platne bilance.

Jedine svijetle točke bile su državna potrošnja, koja je porasla 3,4 posto, i građevinski sektor u kojem su ulaganja porasla 1,5 posto, pokazuju podaci.

Državni sektor, uključujući tijela savezne i lokalne države i fondove socijalne skrbi, bilježio je deficit u proračunu od 158,2 milijarde eura, što odgovara 4,8 posto BDP-a, priopćio je Destatis.

Koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel uvela je od ožujka niz mjera pomoći bez presedana kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da prebrode pandemiju, podsjeća Reuters.

HINA