Nova Mercedes-Benz A-klasa

0
12

Nova Mercedes-Benz A-klasa mladenačka je i dinamična kao nikada prije, ali i odrasla i udobna. U potpunosti ponovo definira moderni luksuz u kompaktnoj klasi te stvara revoluciju unutrašnjeg dizajna. Što se tiče tehnologije, nova A-klasa ne samo da zauzima prvo mjesto zahvaljujući MBUX – Mercedes-Benz User Experience sustavu nego također nudi niz funkcija koje su prije bile rezervirane za luksuznu klasu.

U određenim uvjetima vožnje po prvi put je u mogućnosti voziti poluautonomno, a na zahtjev su dostupna MULTIBEAM LED prednja svjetla. Svi modeli nove A-klase pokretani su novim i učinkovitim dizelskim i benzinskim motorima te je iskoristivost ovog modela, iako je Mercedes-Benz zadržao sportski izgled, povećana. Nova A-klasa će se moći naručiti od ožujka, a u salonima će se naći u proljeće.

“S ovom četvrtom generacijom A-klase redefiniramo moderni luksuz u kompaktnoj klasi. Kako bismo to učinili, odabrali smo kombinaciju beskompromisnog dinamičnog dizajna i intuitivnog operativnog koncepta, ” kaže Britta Seeger, članica upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovorna za prodaju Mercedes-Benz automobila. “S MBUX – novim Mercedes-Benz User Experience sustavom – kreiramo potpuno novo korisničko iskustvo.”

“Nove tehnologije moraju se usredotočiti na osobe koje ih koriste i pojednostaviti njihov život. Nova A-klasa to čini na razne načine i postaje emocionalan i inteligentan suputnik,” kaže Ola Källenius, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovoran za istraživanja i razvoj Mercedes-Benz automobila. “Jedan dobar primjer je MBUX – Mercedes-Benz User Experience sustav koji kombinira intuitivnu i prirodnu uporabu s inteligentnim softverom koji uči.”

“Nova A-klasa utjelovljuje sljedeći stupanj naše dizajnerske filozofije Senzualne čistoće i ima potencijal definiranja nove dizajnerske ere,” kaže Gorden Wagener, šef dizajna kompanije Daimler AG. “Uz čiste konture i senzualne površine, predstavljamo visoku tehnologiju koja potiče emocije. Oblik i tijelo su ono što ostaje kada se nabori i linije smanje do ekstrema. Unutrašnjost predstavlja moderni luksuz na razini koja nije dosad viđena u ovoj klasi te inteligentnu tehnologiju prebacuje u sveobuhvatno emocionalno iskustvo.”

Unutrašnjost nove A-klase je potpuno redefinirana s njezinim modernim i avangardnim izgledom. Mercedes-Benz ima sasvim novi pristup, pokrećući revoluciju u kompaktnoj klasi s potpuno novim osjećajem prostranosti unutrašnjosti. Jedinstvena unutrašnja arhitektura posebno je oblikovana avangardnim dizajnom prednje ploče: po prvi put je uklonjen pokrov iznad instrumenata. Zahvaljujući tome, glavno tijelo prednje ploče u obliku krila izdužuje se od jednih do drugih vrata bez vizualnog diskontinuiteta. Široki zaslon je u potpunosti samostojeći. Dodatna istaknuta značajka su ventilacijski otvori sa sportskim izgledom turbine.

Prednja ploča podijeljena je u dva trodimenzionalna vodoravna dijela: donji dio je vizualno odvojen od glavnog tijela s ”utorom” te kao da lebdi ispred prednje ploče. Ambijentalno osvjetljenje naglašava ovaj efekt, ističući dojam slobodnog lebdjenja podstrukture. Zahvaljujući opcijskom ambijentalnom osvjetljenju sa 64 boje, sad je dostupno pet puta više boja nego prije. Ne samo da je povećana raznolikost nego i emotivna prezentacija također postavlja standarde u ovom segmentu: različite boje kombiniraju se u svjetove od deset boja što omogućuje avangardne prikaze svjetlosti sa spektakularnim promjenama boja.

Potpuno samostojeći zaslon dostupan je u tri inačice:
• s dva 7-inčna zaslona (17,78 cm),
• s jednim 7- i jednim 10,25-inčnim (26 cm) zaslonom i
• s dva 10,25-inčna zaslona.

U trenutku početka prodaje A-klase, ili ubrzo nakon, u ponudi će biti sljedeće tri izvedbe motora :

• A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm; s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke, (kombinirana potrošnja goriva 5.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 120 g/km) ili šest stupanjskim ručnim mjenjačem (kombinirana potrošnja goriva 5.6 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 133 g/km)
• A 250 s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (165 kW/224 KS, 350 Nm; kombinirana potrošnja goriva 6.0 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 141 g/km)
• A 180 d s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (85 kW/116 KS, 260 Nm; kombinirana potrošnja goriva 4.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 108 g/km)

Sve izvedbe nove A-klase pokretane su novim i učinkovitim motorima: početkom prodaje bit će dostupna dva nova četiri cilindrična benzinska motora. Inovacije u izvedbi M 282 sa zapreminom od 1,4 l i snagom do 120 kW uključuju gašenje cilindara (početno u kombinaciji sa 7G-DCT mjenjačem) i delta oblik glave cilindara. Drugi novi benzinski motor je M 260 sa zapreminom od 2,0 litara te snagom i momentom od 165 kW i 350 Nm.
Nove značajke uključuju CAMTRONIC sustav usisne bregaste osovine. Obadvije izvedbe benzinskih motora standardno uključuju filtar benzinskih čestica.

Novost također predstavlja četiri cilindrični dizelski motor (OM 608) sa zapreminom od 1,5 litara te snagom i momentom do 85 kW i 260 Nm. Njegove istaknute značajke su u blizini motora ugrađen sustav kontrole emisija s AdBlue® tehnologijom, turbo punjač optimiziranog odziva i međuhladnjak vode. Također je predstavljen i novi 7G-DCT mjenjač s dvije spojke. Nakon toga u ponudi će se naći i drugi motori. Spremnik goriva standardno ima kapacitet od 45 litara, a opcijski je dostupan spremnik kapaciteta 51 litre.

Nova A-klasa je na zahtjev dostupna sa stalnim pogonom na sve kotače 4MATIC s potpuno promjenjivom raspodjelom okretnog momenta. Ovaj sportski pogon na sve kotače je dodatno poboljšan te sada pruža još više užitka u vožnji i učinkovitost. Uporabom DYNAMIC SELECT prekidača, vozač više nego prije može utjecati na značajke 4MATIC sustava. 4MATIC komponente uključuju snažno kretanje preko stražnje osovine, što je uključeno u automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, i stražnji diferencijal s integriranom višeslojnom spojkom. Više nije aktiviran elektrohidraulički, nego elektromehanički.