Novi električni motor za Renault Zoe

0
6

Renault je predstavio svoj novi električni motor R110 kao i ZOE modelske godine 2018. ZOE, najprodavanije električni automobil u Europi, bit će prvo Renaultovo električno vozilo pokretano ovim motorom snage 80 kW koji donosi više snage i više užitka u vožnji.

Unatoč tome što je iste veličine kao i motor R90, R110 je 12 kW (16 KS) snažniji od svojeg prethodnika. Vozačima to donosi snažnije ubrzanje na otvorenim cestama i autocestama.

Novi motor od 80 do 120 km/h ubrzava gotovo dvije sekunde brže od prethodnika. To je veliki napredak koji vozaču donosi više samopouzdanja pri višim brzinama. Pri nižim brzinama R110 ubrzava jednako snažno kao i inačica R90 na temelju koje je nastao zahvaljujući trenutačno dostupnom najvećem okretnom momentu od 225 Nm. Zato je ZOE u gradu okretan kao i uvijek.

Novi motor R110 bit će homologiran u skladu s novom normom WLTP koja se postupno uvodi u Europi od 1. rujna 2017. i koja će s vremenom zamijeniti normu NEDC. Novi, stroži postupak homologacije trebao bi preciznije oponašati stvarnu uporabu vozila i u slučaju električnih vozila mjeri domet izražen u kilometrima. Novi ciklus WLTP, koji uključuje i testiranje na dinamometru, dulji je i obuhvaća veći broj testnih faza.

Brzine su više, a ubrzanja snažnija. Homologirani domet zato je niži i u skladu s vrijednostima koje vozilo postiže u stvarnim uvjetima. Novi postupak nije promijenio Zoejev stvarni domet koji ostaje 300 km u gradskoj i izvangradskoj vožnji.

Homologacija motora R110 prema normi WLTP je u tijeku. Početne procjene temeljene na novoj normi WLTP (otprilike 300 km) potvrđuju vrijednosti dobivene u stvarnim uvjetima.