Novi Porsche 911 ima sustav za prepoznavanje mokre ceste

0
3

Wet mode nadogradnja na postojeće sustave stabilnosti omogućava da novi Porsche 911 prepozna mokru cestu i prilagodi se uvjetima.

U slučaju kišnih vremenskih uvjeta novi Porsche 911 serije 992 upozorit će vozača da ručno, na volanu, aktivira Wet mode sustav stabilnosti, koji je nadogradnja na već postojeće sustave aktivne sigurnosti kojima je Elfer opremljen.

Kad je Wet mode aktivan svi sustavi stabilnosti usmjereni su smanjenju rizika od akvaplaninga, odnosno pojave vodenog klina. Naime, akvaplaning je pojava gubitka kontakta između pneumatika i površina ceste, uslijed pojave prisutnosti prevelike količine vode. U toj situaciji gazni sloj gume ne uspijeva izbaciti potrebnu količinu vode pa se podiže s površine ceste, a time se onemogućava upravljanje pa vozilo nekontrolirano klizi po površini vode. Što je voda dublja i brzina vozila veća, to je intenzivnija ova pojava.

Kako bi se rizik od pojave akvaplaninga smanjio sustav Wet mode kojim je opremljen novi Porsche 911 usmjerava zrak na površinu pneumatika, kako bi se nakupljena voda što brže raspršila, podiže stražnji spojler, kako bi se povećao downforce te ublažava momentnu krivulju motora i izmjene stupnjeva prijenosa 8-stupanjskog automatskog mjenjača.

Modeli opremljeni pogonom na sve kotače, uz sve navedene stavke, dodatno mijenjaju distribuciju snage, s većim naglaskom na prednje kotače.

Kako sustav funkcionira u praksi provjerite u videu.