Ovo je jedini BMW Serije 7 s motorom V16

0
13539
- Advertisement -

BMW M odjel oduvijek je uživao status stvoritelja ultimativnih vozačkih strojeva, a možda i najzanimljiviji prototip je Goldfish iz 1988. godine.

U traženju mogućnosti za dodatan iskorak bavarski inženjeri odlučili su pokušati ugraditi motor V16 u BMW Serije 7. Projekt su nazvali Goldfish, fokusirali su se na istraživanje mogućnosti motora 5.0 V12 oznake M70. Ubrzo je krenulo testiranje motora 6.7 V16, koji je raspolagao s tada impresivnih 408 KS i 625 Nm, odnosno čak 100 KS i 135 Nm više od motora 5.0 V12 koji je poslužio kao baza.

- Advertisement -

No, obzirom da je motor bio osjetno glomazniji ispod haube nije ostalo dovoljno mjesta za ugradnju hladnjaka pa su oni prebačeni u prtljažnik, a dodatno hlađenje zrakom izvedeno je usisnicima zraka na bokovima karoserije.

Silne modifikacije narušile su osnovnu liniju dizajna. Izgledao je naglašeno sportski, ali se istodobno mogao pozdraviti s elegancijom. Ubrzo je uprava shvatila kako BMW Serije 7 V16 nema izgleda za tržišni uspjeh. Zeleno svjetlo za početak proizvodnje nikad nije stiglo, a cijeli je projekt pospremljen u ladicu.

- Advertisement -