Ovo je Mazda RX-9 koja vraća Wankel motor

0

Ljubitelji Wankel motora ipak se ne moraju oprostiti sa svojom ljubavlju, koja je privremeno otišla u povijest 2012. godine kad je prestala proizvodnja modela RX-8, jer uskoro stiže Mazda RX-9, a s njom i nova generacija Wankel motora.

Za razliku od pomalo nedorečenog modela RX-8, novi RX-9 ugledat će se na legendarnu Mazdu RX-7, o kojoj više možete pročitati na ovom linku, koja je proslavila kombinaciju sportskog coupea i Wankel motora.

U skladu s novim Zoom-Zoom 2030 planom na kojem Mazda užurbano radi planiran je povratak Wankel motora, riječ je o potpuno novoj generaciji, a prvi će u prodaju stići 2019. godine. Radi se upravo o novoj Mazdi RX-9, koja će se u proizvodnoj izvedbi predstaviti na salonu automobila u Ženevi u ožujku 2019. godine.

Japanci tvrde kako će problemi s velikom potrošnjom ulja i goriva biti riješeni upotrebom novih materijala. No, za razliku od dosadašnje praske Wankel motor neće biti pokretač adrenalina u sportskom modelu, nego će biti sastavni dio hibridnog pogonskog sklopa.

U prvom potpuno električnom modelu Mazde, koja na tržište stiže 2020. godine, Wankel motor koristit će se za povećanje dosega. Bit će spojen direktno na elektromotor, koji će u to režimu raditi kao generator te će se na taj način omogućiti vožnja i s potpuno praznim baterijama. Mazda je ambiciozno najavila kako će druga generacija Wankel motora omogućiti učinkovitost od čak 56 posto, što je rezultat vrijedan svake pohvale.

No, Mazda RX-9 ipak će težište staviti na performanse. Japanski inženjeri dobili su zadatak da sve vrline Mazde MX-5 presele u za klasu veći coupe. Što se izgleda tiče, bit će jedan od najatraktivnijih modela u klasi, a to dokazuju renderi koje je objavio portal www.motor1.com.