Policija objavila savjete sudionicima u prometu

0
220

Apeliramo na pješake i vozače bicikala da se pridržavaju ovih odredbi zakona ponajprije radi vlastite sigurnosti.

Pješaci i biciklisti kao sudionici u prometu dodatno su ugroženi u uvjetima smanjene vidljivosti, ako na takvim dijelovima cesta nema javne rasvjete, a oni sami nemaju neki izvor svjetlosti ili nisu obilježeni nekom vrstom reflektirajućeg materijala što bi vozačima pomoglo ranije ih uočiti.

Upozoravamo pješake da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da pješak, koji se kreće kolnikom (bilo u naselju ili van naselja), dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna za pješaka u iznosu od 300,00 kuna. Apeliramo na pješake da se pridržavaju ove odredbe ponajprije radi vlastite sigurnosti.

Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano je da vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Isto tako upozoravamo vozače bicikla da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.

Izvor: PU krapinsko-zagorska