Kako pravilno skladištiti automobilske gume?

0
175

Pravilno skladištenje automobilskih guma nužno je za očuvanje njihove kvalitete, jer se u suprotnom narušava stabilnost vozila, a samim time i sigurnost vožnje. Način na koji skladištite automobilske gume najviše ovisi o tome pohranjujete li samo gume ili se gume nalaze na naplacima, koji su najčešće u slučaju zimskih guma čelični, a u slučaju ljetnih aluminijski.

Ako koristiti neki od tzv. hotela za gume, odnosno ostavljate ih na čuvanju u velikim vulkanizerskim lancima, tada ovaj članak nije namijenjen Vama, jer renomirani vulkanizeri vode računa o ispravnom skladištenju. U slučaju da gume čuvate u nekom od svojih prostora, nužno je da taj prostor bude suh i taman.

Samo gume najbolje je postaviti okomito na podlogu, jednu do druge te ih jednom mjesečno okrenuti za četvrt kruga, ali to nije ni nužno, jer se zbog male mase neće deformirati. Ako se gume nalaze na naplacima tada ih je najbolje postaviti vodoravno, jednu na drugu te im jednom mjesečno mijenjati mjesta na način da donju stavite na vrh i tako redom.

Prije skladištenja guma obilježite na kojoj je poziciji bila ugrađena svaka od njih kako bi ih slijedeće sezone mogli zarotirati. Operite gume i naplatke te izvadite sve kamenčiće i strana tijela iz profila gazne površine gume.