Predstavljen Audi A6 pete generacije

0
9

Jedna od najvećih zvijezda salona automobila u Ženevi svakako će biti Audi A6 pete generacije, oznake C8, koji je vizualno i tehnološki čistokrvna hi-tech umanjenica Audija A8.

Dužinom od 494 cm, širinom od 188,6 i visinom od 145,7 centimetara gabariti su samo blago povećani, ali pametnijom koncepcijom osigurana je osjetno bolja prostranost. Istodobno je većim udjelom čelika visoke čvrstoće, aluminija i magnezija masa smanjena za prosječnih 80 kilograma, što pogoduje poboljšanju performansi i smanjenju potrošnje, kao i koeficijent otpora zraka od impresivnih 0,24.

Ono što je odmah vidljivo je da se ipak nisu uspjeli odmaknuti od uniformiranosti cijele flote. Ako ste vidjeli prednji kraj aktualnog A7, A8, pa čak i A4, iznenađenja nema. Sve je i više nego poznato, a razliku među modelima neće primijetiti niti vrhunski poznavatelji.

Tek pogledom s boka jasno je da je to novi Audi A6. Što se tiče tehničkih podataka sve je još uvijek obavijeno velom tajne. Poznato je jedino da će, poput novog A7, i Audi A6 nuditi samovozeće mogućnosti Razine 3.

Dobro poznati dizelski motori snage od 213 i 286 KS i dalje će biti okosnica ponude, zajedno sa suvremenim turbobenzincima, koji će razvijati od 204 do 340 KS. Svi modeli prelaze na 48-voltnu instalaciju, a već slijedeće godine bit će predstavljena plug-in hibridna verzija.

Krajem 2019. stiže Audi S6, a početkom 2020. godine ponudu će obogatiti papreni Audi RS6, koji bi se trebao nuditi u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi. Posebnu pažnju privući će Audi A6 Allroad, koji će se na tržištu potući s Mercedes-Benzom E-klase All-Terrain i Volvom V90 Cross Country.

Novi Audi A6 u limuzinskoj izvedbi s prodajom u Njemačkoj kreće već s prvim danima travnja uz početnu cijenu od oko 45.000 eura, dok će karavanski Avant premijeru imati na rujanskom salonu automobila u Parizu.