Predstavljena Škoda Scala, nasljednik modela Rapid

0
10

Ozbiljan igrač C-segmenta s najsuvremenijom tehnologijom i prtljažnikom od 467 l napada Focus, Astru, Megane, 308, Civic, pa čak i Golf.

Česi odavno ne kriju kako im je namjera povećati razinu konkurentnosti u svim klasama. Upravo zato odlučili su se na promjenu imena. Nasljednik modela Rapid zove se Škoda Scala (lat. Stepenice) čime jasno žele dati do znanja kako je novi model korak unaprijed za cijelu kompaniju.

Temelji se na sofisticiranoj platformi MQB A0, što je jamstvo dobrog koktela prostranosti i vozne dinamike. Obzirom na brojne adute kojima raspolaže Škoda Scala, odlučili su ga predstaviti odmah, dok će službena premijera biti na salonu automobila u Ženevi u ožujku 2019. godine.

Dužinom od 436, širinom od 179 i visinom od 147 centimetara Škoda Scala je gabaritima veća od Rapida Spaceback. Već spomenuti prtljažnik dodatna je vrlina, kao i najsuvremenija mehanika ispod lima.

Bazni model koristi 3-cilindraša 1.0 TSI sa 95 KS, a snagu prenosi putem 5-stupanjskog ručnog mjenjača, dok se isti benzinac u izvedbi sa 115 KS nudi uz 6-stupanjski ručni ili 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom DSG. Sportski nastrojenim kupcima nudi se 1.5 TSI sa 150 KS, uz 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjski DSG.

Jedini dizelaš u ponudi je motor 1.6 TDI sa 115 KS, uz 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjski DSG. Premda još nema službene potvrde, početkom 2020. godine u prodaju bi mogao stići Škoda Scala RS temeljen na konceptu Škoda Vision RS Concept.

Već letimičan pogled u unutrašnjost Scale otkriva da ne može stati u istu rečenicu s modelom Rapid. Da nema logotipa na volanu lako bi bilo zabuniti se i pomisliti da se nalazite u nekom od modela Volkswagena. U usporedbi s Rapidom sve je znatno unaprijeđeno, a i korišteni materijali su za oktavu bolji. Bolje opremljene izvedbe imaju 10,25-inčni ekran s digitalnim instrumentima te 9,2-inčni ekran Infotainment sustava.

Kupcima se uz doplatu nude LED prednja i stražnja svjetla, a sportski nastrojenim vozačima sustav Sport Chassis Control koji po potrebi snižava ovjes za 15 milimetara.

Škoda Scala u prodaju stiže u drugom kvartalu 2019. godine, a cijene zasad nisu poznate.