Prodaja automobila u Kini pala i u srpnju

0
66
- Advertisement -

Prodaja automobila u Kini, najvećem svjetskom tržištu, pala je u srpnju, treći mjesec zaredom, pod utjecajem poplava u pojedinim dijelovima zemlje, novih žarišta covida 19 i nestašice poluvodiča.

U srpnju je u Kini prodano 1,86 milijuna vozila, za 11,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), objavljeni u srijedu.

- Advertisement -

U razdoblju od siječnja do srpnja prodaja je poskočila 19 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem kada su na snazi bile stroge mjere zatvaranja radi suzbijanja zaraze covidom 19.

Oporavak prodaje gubit će na zamahu i u ostatku ove godine iako bi tržište na godišnjoj razini trebalo bilježiti rast, procjenjuju u CAAM-u.

Globalna nestašica poluvodiča zbog koje su kompanije smanjile proizvodnju vjerojatno će potrajati još neko vrijeme budući da pandemija i dalje hara u mnogim dijelovima svijeta, istaknuo je direktor udruge Chen Shihua.

Jedina je svijetla točka u srpnju bila kontinuirano snažna prodaja električnih, hibridnih i vozila s pogonom na vodik, kojih je prodano 271 tisuću, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci CAAM-a.

HINA

- Advertisement -