Rabljeni: Hyundai i30 1.4 16V iThink (2008.)

0
51

Hyundai i30 prve generacije tehnički je blizanac prve Kije Cee’d, a na tržištu se dokazao pouzdanošću i funkcionalnošću. Predstavljen je u Ženevi 2007., razvijen u tehnološkom centru u Rüsselsheimu u Njemačkoj pa je pogodio ukus europskih kupaca. Bazira se na platformi Hyundai-Kia J4, a proizvodio se u suvremenim pogonima u Nošovicama u Češkoj, istim koji se koriste i danas.

Testirani primjerak iz 2008. dobro nosi godine. Limarija nema tragova prohrđavanja, unutrašnjost se, uz iznimku volana, pokazala otpornom na habanje, ali u prilog dobrom stanju osjetno doprinosi svega 40.000 prijeđenih kilometara. Uz uredno održavanje većih problema ne bi trebalo biti još dugo. Slaba točka su žarulje prednjih svjetala, koje je potrebno mijenjati barem jednom godišnje, povećana potrošnja prednjih diskova te cviljenje papučice spojke, zbog nedovoljne podmazanosti u regulatoru poluge za otpuštanje spojke.

Atmosferski benzinac 1.4 16V robusne je koncepcije pa je prilično pouzdan i jeftin za održavanje. Uz ubrzanje do stotke za 12,6 s i najveću brzinu od 187 km/h performanse su OK, ali potrošnja realno iznosi oko 8,5 litara. Premda razvija solidnih 109 KS pri 6200/min, okretni moment od 137 Nm tek pri 5000/min otkriva tromost na nižim okretajima pa ga je za iole dinamičniju vožnju potrebno ‘cijediti’ na visokim okretajima, ali tada potrošnja prelazi 10 litara.

Uz dužinu od 424,5, širinu od 177,5 i visinu od 148 cm te međuosovinski razmak od 265 cm prostranost je solidna i za današnja mjerila C-segmenta. Isto vrijedi i za prtljažnik obujma 340 litara. U vožnji je stabilan i dobro drži pravac, unutrašnjost nema cvrčaka ni nakon devet godina eksploatacije, a svi zazori u donjem postroju još uvijek su na mjestu. Mjenjač je i dalje precizan i šalta bez zapinjanja.

Uz temeljit pregled Hyundai i30 prve generacije izvrstan je izbor. Estetikom ne osvaja na prvi pogled, ali već na drugi otkriva sve adute po pitanju funkcionalnosti i pouzdanosti, a to je ono što je kupcu rabljenog u fokusu.