Renault i Mathieu Lehanneur oživljavaju Renault 4

0
274
- Advertisement -

Povodom 60. obljetnice modela Renault 4, marka se udružila s dizajnerom Mathieuom Lehanneurom kako bi oživila kultni model. Rezultat toga je SUITE N°4, originalni konceptni automobil nadahut „hotelskom sobom na kotačima” koji će biti predstavljen danas.

Kultni Renault 4, automobil koji je postao prava priča o uspjehu, ove je godine proslavio 60. rođendan. Proizvodio se u 28 zemalja, a tijekom 30 godina prodan je u više od osam milijuna primjeraka u više od stotinu zemalja.

- Advertisement -

Renault je obljetnicu ovog automobila pretvorio u cjelogodišnju proslavu prepunu različitih inicijativa. Primjerice, marka je pokrenula globalnu kampanju na društvenim mrežama, objavljujući razne sadržaje svakog mjeseca, a međunarodni mediji dobili su priliku provozati se u različitim povijesnim modelima Renaulta 4, od kojih su neki naknadno opremljeni 100 % električnim motorom. Nadalje, kolekcija trideset različitih izdanja Renaulta 4 izložena je od 8. listopada 2021. u izložbenom prostoru L’Atelier Renault na aveniji Champs-Elysées u Parizu.

RENAULT x MATHIEU LEHANNEUR

Čini se da će se proslava nastaviti jer se sprema još iznenađenja do kraja godine. Danas ćemo se posvetiti novoj suradnji marke Renault s francuskim dizajnerom Mathieuom Lehanneurom, predzadnjoj inicijativi programa. Dizajn i inovacije u području mobilnosti oduvijek su bile od ključnog značaja za Renault i dizajnera Mathieua Lehanneura.

„Suradnja s Mathieuom Lehanneurom došla je sasvim prirodno.” rekao je Arnaud Belloni, predsjednik Renaultova Odjela za globalni marketing. “Zamolili smo ga da osmisli konceptni automobil koji će dočarati njegovu viziju modela Renault 4. Konačni rezultat je izvanredan – automobil koji doista obuhvaća sve što marka namjerava postići svojim strateškim planom Renaulution: stvoriti moderne i inovativne automobile koji pobuđuju osjećaje.”

Renaultov Odjel za dizajn boja i ukrasnih elemenata i Mathieu Lehanneur zajedno su radili na osmišljavanju konceptnog automobila koji iznutra i izvana utjelovljuje dizajnersku viziju vozila iz snova – „Renault za život”.

RENAULT SUITE N°4

Na viziju Mathieua Lehanneura utjecali su paralelni svjetovi automobila i arhitekture. Renault SUITE N°4 posveta je modelu 4 koja kanalizira isti nepatvoreni, skromni i jednostavni duh, a istovremeno daje prednost učinkovitosti i spontanosti. Povrh toga, konceptni automobil odražava suvremene težnje njegovih dizajnera.

„SUITE N°4 otvara vrata novoj vrsti mobilnosti i iskustva putovanja. Htio sam spojiti svijet automobila i arhitekture kako bih stvorio hotelsku sobu na otvorenom. Bolji čak i od najraskošnijeg predsjedničkog apartmana, ovaj vas automobil može odvesti kamo god poželite, bilo na more, na kakav proplanak ili na krstarenje gradom o kojem ste oduvijek maštali” kaže dizajner Mathieu Lehanneur.

Model SUITE N°4 istih je vanjskih dimenzija i linija kao i kultni model, no s nekolicinom bitnih izmjena. Stražnji dio i vrata prtljažnika zamijenjeni su polikarbonatnim prozorima koji pružaju osvjetljenje jednako onom arhitektonskog stakla. Transparentne solarne ploče postavljene na krov propuštaju svjetlost, a služe i za punjenje baterije vozila koja je naknadno ugrađena kako bi se ono u potpunosti elektrificiralo.

Prednji dio automobila ima ista kultna svjetla, linije i siluetu kao i originalni model. Prednja je maska izrađena od poliranog aluminija, što je dizajnerski potpis ali i posveta izvedbi bez krova. Stvara valove, a na vozilu ostavlja trajni učinak fluidnosti, dinamičnosti i pokreta. Karoserija automobila premazana je s tri sloja boje kako bi odavala dojam cementa, materijala koji je sinonim za modernu arhitekturu.

Prema riječima Françoisa Fariona, direktora Renaultova Odjela za dizajn boja i ukrasnih elemenata, „kreativna suradnja između naših timova odgovornih za dizajn boja i materijala te konceptnih automobila i Mathieua Lehanneura pokazala se vrlo plodnom. Blisko smo surađivali s dizajnerom kako bismo na najbolji mogući način dočarali njegovu interpretaciju vozila. Davali smo prijedloge i nismo postavljali nikakva ograničenja, osim u pogledu izvedivosti.”

Lehanneur je u unutrašnjosti odlučio upotrijebiti materijale kakve nalazimo u kućanstvima kako bi stvorio domaći ugođaj, ali i implementirati sve tehničke zahtjeve i profinjenost francuskog umijeća življenja. Sjedala i armaturna ploča obloženi su žutim baršunom, dok je robustan izgled postignut debelom, rebrastom šenil tkaninom kojom je prekrivena poleđina sjedala s dva preklopa. Podupirači i jastuci upotpunjuju izgled prtljažnika, pretvarajući ga u sobu na kotačima. Sveukupan dojam zaokružuje drvena klupa koja je zaklonjena od kiše ili sunca kada je poklopac prtljažnika otvoren. Kao i za model Renault 4, svi materijali nose oznaku „Proizvedeno u Francuskoj” i isporučuju ih vrhunski pariški obrtnici.

IZLOŽBA U ATELJEU CHRISTIE’S

Renault SUITE N°4 bit će ekskluzivno predstavljen u petak 22. listopada u ateljeu Christie’s, u suradnji s međunarodnim trgovinskim sajmom Maison & Objet. Potom će izložba u živahnom središtu Pariza biti otvorena u subotu 23. i nedjelju 24. listopada, prije nego što se vozila pridruže zbirci u L’Atelieru Renault u studenom.

Popraćen scenogafijom Mathieua Lehanneura, ovaj će konceptni automobil biti izložen i na sljedećem sajmu Maison & Objet koji će se održati od 21. do 25. siječnja 2022. u izložbenom centru u Villepinteu, sjevero zapadno od Pariza.

REVOLUCIJA KOMPAKTA

Otkako je stvoren, Renault 4 ne prestaje oduševljavati svojom inovativnošću. Pierre Dreyfus, direktor Renaulta od 1955. do 1975., objasnio je svojim timovima da želi gomilu teretnog prostora u tom automobilu koji je, baš poput traperica, dostupan svima. Njegova je želja ispunjena, a Renault 4 postao je prvi model s pravim petim vratima koja su nedugo zatim postala standard u svijetu automobila.

 

- Advertisement -