Renault i Vulcan Energy: Zero Carbon Lithium

0
114
- Advertisement -

Renault Grupa, jedan od ključnih igrača automobilske industrije i predvodnik na europskom tržištu električnih vozila i tvrtka Vulcan Energy, vodeći svjetski proizvođač litija, potpisali su obveznicu za kupovinu litija. Ovaj sporazum je za početni petogodišnji rok, s početkom komercijalnih isporuka od 2026. Rok se može i produžiti ako se sporazumno dogovore.

U skladu s ambicijom Renault Grupe da tržištu ponudi automobile proizvedene u Europi i nakon lansiranja Renault ElectriCityja – najkonkurentnije i najučinkovitije proizvodne jedinice za električna vozila u Europi – Grupa će godišnje kupovati između 6.000 i 17.000 tona litija za baterije koji tvrtka Vulcan Energy proizvodi u Njemačkoj.

- Advertisement -

Renault Grupa, koja je postavila cilj ostvarivanja ugljične neutralnosti na globalnoj razini 2050. godine, nastavlja ubrzano provoditi strategiju razvoja električnih vozila kako bi ponudila najzeleniju paletu vozila na europskom tržištu, s više od 65 % električnih i elektrificiranih vozila u ponudi do 2025., i do 90 % baterijskih električnih vozila do 2030. Zahvaljujući tvrtci Vulcan Energy, koja će proizvoditi litij za baterije iz svojeg kombiniranog izvora geotermalne energije i litija, istovremeno smanjujući litijev visoki ugljični i vodeni otisak u proizvodnji, Renault Grupa moći će smanjiti od 300 do 700 kg CO2 po bateriji kapaciteta 50 kWh.

Gianluca De Ficchy, izvršni potpredsjednik Alijanse, direktor nabave i upravni direktor organizacije nabave Alijanse u Renault Grupi, objasnio je: „Vrlo smo ponosni na partnerstvo s europskim proizvođačem litija s nultom neto stopom emisija stakleničkih plinova kao što je Vulcan Energy. Naša ekološka i društvena odgovornost u središtu su strateškog plana Renaulution, a to se mora odnositi i na pružatelje usluga s kojima surađujemo ako želimo stvoriti stvarnu vrijednost i ponuditi najodrživija vozila na tržištu.”

Glavni direktor tvrtke Vulcan Energy, dr. Francis Wedin, komentirao je: „Važno je da radimo s tvrtkama koje dijele naš stav o održivosti. Grupa Renault predvodnik je segmenta električnih vozila, uspješnim predstavljanjem uistinu pristupačnih modela za masovno tržište. Možda najvažnije, prvi je stup Renaultove strategije „Ugljična neutralnost – zeleno poslovanje”, kojoj je cilj proizvodnja baterija bez ugljika i osigurati ugljično neutralno poslovanje. Radujemo se dugom i produktivnom partnerstvu tvrtke Vulcan Energy i Renaulta.”

Potpisivanje obveznice neophodno je za sklapanje Konačnog sporazuma pod sadržajno sličnim uvjetima do 20. studenoga 2021.

- Advertisement -