Renault je osvojio dvije nagrade na 37. Međunarodnom festivalu automobila

0
135
- Advertisement -

Međunarodni festival automobila dodijelio je svoju Veliku nagradu i ove godine. Žiri od 12 stručnjaka iz raznih područja – automobilska industrija, mediji, arhitektura i industrija nakita – sastao se 3. prosinca 2021. u Parizu kako bi pregledao ovogodišnji izbor kreativnih i vizionarskih projekata te izabrao pobjednike za svaku od 14 nagrada.

Dva Renaultova projekta privukla su pažnju. Renault 5 Prototype, novo izdanje kultnog modela koji ove godine slavi pedesetu godišnjicu postojanja, javnost je proglasila najljepšim konceptnim automobilom 2022. Konceptni automobil Renault SUITE N°4, dizajniran u znak proslave šezdesete godišnjice Renaulta 4L, dobio je počasno priznanje žirija.

- Advertisement -

„Vrlo smo ponosni na ove dvije nagrade”, rekao je Gilles Vidal, direktor Renaultova odjela za dizajn. „Oni cijene naporan rad Renaultovih dizajnerskih timova na definiranju dizajnerskog smjera Nouvelle Vague.”

RENAULT 5 PROTOTYPE, NAJLJEPŠI KONCEPTNI AUTOMOBIL
Ove je godine Međunarodni festival automobila oživio svoju najpoznatiju nagradu – nekadašnja nagrada za najljepši automobil danas je nagrada za najljepši konceptni automobil. I po prvi put je dobitnika ove nagrade izravno birala javnost.

Zaljubljenici u automobile od 2. prosinca 2021. do 16. siječnja 2022. glasovali su putem interneta za svoj omiljeni konceptni automobil među deset dizajna koji su ušli u uži izbor. Zahvaljujući svom neo-futurističkom dizajnu dopadljivom publici, Renault 5 Prototype izabran je za najljepši konceptni automobil 2022. osvojivši više od 70 % glasova.

Renault 5 Prototype ističe Renaultovu predanost da električna vozila budu dostupna diljem Europe. Ovaj konceptni automobil kompaktni je i šarmantni gradski automobil, koji potpuno električnom izvedbom lansira jedan od Renaultovih kultnih modela u budućnost.

„Ova nagrada je još jedan dokaz da je Renault 5 pop-ikona prošlosti, sadašnjosti, a uskoro i budućnosti. Sretni smo da je prototip naišao na dobar odjek kod medija i javnosti, a model serijske proizvodnje trebao bi biti predstavljen 2024.”, dodao je Gilles Vidal.

POČASNO PRIZNANJE ZA RENAULT SUITE N°4
Među 14 Velikih nagrada, žiri također dodjeljuje počasno priznanje vozilu, osobi ili tvrtki za koje smatra da su posebno zanimljivi.

Ove je godine počasno priznanje žirija dodijeljeno vozilu Renault SUITE N°4, konceptnom automobilu koji je nastao u suradnji Renaulta i francuskog dizajnera Mathieua Lehanneura u znak proslave šezdesete godišnjice Renaulta 4.

Renault SUITE N°4 originalni je konceptualni automobil inspiriran idejom hotelske sobe na kotačima. Ovaj novi model ima iste vanjske dimenzije i linije kao i kultni model, ali je sveukupni dizajn radikalniji. Svijet arhitekture i svijet automobila stapaju se u jedan kako bi stvorili hotelsku sobu na otvorenom – stražnji dio i vrata prtljažnika zamijenjeni su polikarbonatnim prozorima, karoserija ima posebnu završnu obradu koja odaje dojam cementa, dok je prednja maska izrađena od poliranog aluminija čime se postiže efekt fluidnosti i dinamike.

- Advertisement -